TW
0

Els ministres de Transports de la Unió Europea van acordar ahir reobrir progressivament l'espai aeri a partir d'aquest dimarts a les 8.00 hores, encara que es mantindrà una zona de risc sobre la qual hi continuarà la prohibició de volar a causa del risc provocat pel nigul de cendra volcànica procedent d'Islàndia, que cobrirà el Regne Unit, Irlanda, els països del Benelux i l'oest d'Alemanya.

"A partir d'aquest matí veurem que més avions comencen a volar i això són bones notícies per als passatgers atrapats, per a les companyies aèries i per a altres sectors de l'economia afectats durament per aquesta crisi", va dir ahir el comissari de Transports, Siim Kallas.

Amb les mesures adoptades pels ministres, el nombre de vols augmentarà del 30% del total operat ahir a entre el 40 i el 45% avui i a entre el 50% i el 60% dimecres. La situació podria recuperar la normalitat dijous vinent si no hi ha un nou nigul de cendres volcàniques, segons ha informat l'agència europea de gestió de l'espai aeri, Eurocontrol.

Els ministres de Transports van acceptar la proposta d'Eurocontrol de dividir l'espai aeri en tres zones: una primera on la densitat de les partícules de cendres volcàniques pot representar un risc, i per la qual continuarà estant prohibit volar. Aquesta zona representa un terç del total de l'espai aeri afectat per la cendra i es concentra al Regne Unit, Irlanda, els països del Benelux i l'oest d'Alemanya. S'actualitzarà cada 6 hores d'acord amb les condicions meteorològiques.

La segona zona definida també està contaminada per la cendra però amb menor intensitat. En aquest cas correspondrà als Estats membres, i no a les companyies com s'havia pensat inicialment, determinar si autoritzen o no el vol a partir d'avui. La tercera zona és la que no està afectada per la cendra i continuarà sense aplicar-se cap restricció.

"No hi ha cap deteriorament de la seguretat", va assegurar el comissari de Transports. "No és qüestió de reduir la seguretat sinó de realitzar una anàlisi de risc més sofisticat i de donar un enfocament diferenciant a diferents zones on s'ha vist cendres", explica.

El caos des del web

En aquests dies han sorgit diferents webs que ens permeten d'una manera o una altra comprovar la situació de l'espai aeri europeu en aquestes convulses jornades. Aquí us desam un recull amb les més significatives:

http://www.radarvirtuel.com/

http://www.flightradar24.com/

http://www.aena.es/