TW
0

La preocupació dels ciutadans de l'Estat espanyol per l'atur marcà el març un nou màxim, el punt més alt de la darrera dècada, després de ser esmentat en el 82,9% de les respostes espontànies dels entrevistats pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), segons es recull en el Baròmetre del mes passat, que es va fer públic ahir. N'hi ha motiu, si tenim en compte que a tot l'Estat el nombre de persones que no tenen feina supera els 4.100.000 i que a les Balears, una de les poques comunitats que els darrers mesos ha invertit la tendència, arriba a les 90.000.

Però si la falta d'ocupació és el primer maldecap dels ciutadans, com a segona preocupació tornen a figurar els problemes econòmics en general, esmentats en el 45,3% dels qüestionaris. Això sí, baixen lleugerament les xifres dels mesos anteriors, quan superaren el 47%. D'altra banda, el sondeig assenyala que tres de cada quatre habitants (76,8%) qualifica de "dolenta" o de "molt dolenta" la situació econòmica de l'Estat espanyol, i tan sols el 2,5% assegura que és "bona" o "molt bona". El 29,2%, a més a més, preveu que la cosa estarà pitjor d'aquí a un any.

Després, tot i que a molta distància respecte dels dos primers problemes, torna a aparèixer la classe política, present en el 15,8% de les respostes. I dins aquest capítol, la corrupció només s'hi esmenta un 3,2%, la qual cosa és ben sorprenent, atès el panorama actual. La immigració (13,5%) i el terrorisme (11,1%) ocupen el quart i el cinquè lloc en la llista de preocupacions. En canvi, crida l'atenció el fet que no hagi tingut gran repercussió en les inquietuds "personals" de la ciutadania la polèmica sorgida després que el Govern plantejàs l'augment de l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys, molt contestada en el seu moment i que sembla que ara ja s'hagi oblidat.

Igualtat

L'informe del CIS indica també que la major part de les persones (62,6%) està "molt d'acord" que s'adoptin mesures per sancionar les empreses que paguen menys a les dones que als homes per fer la mateixa feina, una iniciativa que per gairebé quatre de cada deu ciutadans "hauria de ser prioritària". Així mateix, sis de cada deu enquestats estan "molt d'acord" que s'adoptin mesures per tal de flexibilitzar els horaris laborals d'homes i dones amb càrregues familiars a fi de facilitar-ne la conciliació, iniciativa que hauria d'adoptar el Govern mateix, segons el 69,8% dels entrevistats i que pel 27,1% hauria de ser prioritària.