Després de 16 anys al capdavant de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Josep Oliver ha tornat a ser elegit president de la patronal per als propers quatre anys. L'assemblea general va optar dijous per la seva candidatura, l'única que s'hi presentava.
Com afrontau aquesta nova legislatura i amb quins reptes?
Afront aquest període amb molta satisfacció per mantenir el suport de les organitzacions que componen la CAEB i esper continuar així els quatre anys. Quan vaig entrar-hi, l'any 1993, les circumstàncies no eren fàcils, com tampoc no ho són ara, però procuram fer tot allò que podem i per aconseguir-ho tenim un gran equip de feina. La veritat és que tinc la mateixa il·lusió que el primer dia i continuaré defensant els interessos del món empresarial. Així, tornaré a demanar a les administracions més agilitat burocràtica, seguretat jurídica i una fiscalitat justa en lloc de voracitat fiscal.
Van sorgir algunes veus del món empresarial criticant que éreu massa tou amb el president Antich...
No crec que el president Antich pensi així, ni tampoc el seu Executiu, però de vegades hem duit les discrepàncies de la manera més educada possible. Per davant de tot, defensam el món de l'empresa i no crec que hi hagi cap diferència amb cap altre govern. Amb l'actual i amb els sindicats hem signat el Pacte per la competitivitat, però no sense haver hagut de resoldre abans les diferents opinions.
Què pensau de l'actual moment polític balear?
Ens trobam en una situació complicada i preocupant i temem que es puguin paralitzar les actuacions del Govern i del Parlament. De moment, però, tret d'algunes qüestions puntuals, sembla que no és així. Per exemple, l'aturada cautelar de Son Bosc no és per una qüestió del Parlament. Per tant, ja es veurà què passa a la Cambra.
Perjudica la imatge de les Illes?
Internacionalment passa desapercebut, però dins l'Estat ha canviat el tòpic. Abans ens deien "que viviu de bé a Balears!", ara ens diuen "què passa a Balears?". Són qüestions gens agradables i no ens beneficien, però no m'atrevesc a dir si ens perjudiquen o no.
Hi hauria d'haver eleccions anticipades?
No em pronunciaré sobre aquesta qüestió. Hi ha uns polítics elegits que poden exercir el seu dret quan ho creguin oportú. És la seva responsabilitat.
Per quan veis la sortida de la crisi?
És més profunda del que auguràvem, almenys jo creia que no era tan greu. S'han ajuntat una sèrie d'elements, com el descens del consum intern i l'increment de persones aturades que provenen de sectors d'ocupació. Difícilment podran tornar a absorbir tota aquesta mà d'obra. Jo crec que a tornar a una normalitat, que no vol dir un creixement tan ràpid com el d'abans, tardarem uns dos anys. Pens que si la temporada turística respon a les expectatives i millora l'any que ve, alhora que continua la remuntada en alguns sectors, podrem arribar a una situació de creixement de la mitjana de la UE, que és on hem de mirar.
Receptes per sortir d'aquesta conjuntura...
Les Balears gaudeixen d'un bon teixit empresarial i crec que tenim empresaris molt ben formats i amb una gran experiència i una alta capacitat de gestió. És a aquesta capacitat que hem de fiar la nostra millora, com també a les noves generacions empresarials que s'incorporen al mercat. No entenc que faci falta un canvi de model dràstic, sinó que consider que hem de fer allò que sabem fer tan bé com sigui possible i de la manera més raonable.
Dues qüestions més:Gerardo Díaz Ferrán i l'IVA.
En primer lloc pens que el tema de Díaz Ferrán és una qüestió molt delicada i, com a membre de la CEOE (la CAEB hi pertany), mereix el màxim respecte. A més, en aquests moments desenvolupa la labor que li pertoca dins la patronal. Pel que fa a l'IVA, consider que, tenint en compte l'actual situació econòmica, com a mínim se n'hauria d'haver retardat la pujada, malgrat que estigués previst en els Pressuposts.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.