Pere Aguiló. | Pere Bota

TW
0

Pere Aguiló Crespí (Palma, 1957) va prendre possessió dia 8 de febrer com a conseller de Treball i Formació del Govern de les Illes Balears en substitució de Joana Barceló, després que el president Antich trencàs el pacte de govern amb UM. Aguiló, però, no acaba d'aterrar a la Conselleria que ara dirigeix, sinó que hi arribà el 2007 de la mà de la llavors consellera Margarita Nájera com a director general de Treball, per la qual cosa considera una "oportunitat" poder concloure la tasca iniciada aleshores.

Un dels handicaps actuals és el gran nombre d'aturats, què li diríeu a una persona que ara no té feina?
Pens en cada un dels 90.026 aturats de les Balears i crec que s'ha de fer una política orientada a les persones. El que li diria és que no es desanimi i que surti a cercar un sí, perquè el no ja el té. I allò més important és que es formi i confiï en el Servei d'Ocupació de les Illes Balears (SOIB). El nostre propòsit és convertir les oficines d'atur en oficines d'ocupació i acabar amb el mite que les oficines del SOIB no serveixen per trobar feina. És per això que anim totes les persones desocupades a apuntar-se a les oficines, demandar feina, i formar-se.

Quina feina es fa des de la Conselleria en formació?
Es du a terme una política activa de formació en ocupació i des de 2009 s'ha realitzat una transformació important perquè la formació estigui acreditada en qualsevol indret de l'Estat i aportar així un major grau d'ocupabilitat a les persones que fan els cursos. A més, l'objectiu és formar en aquelles professions que demanda el mercat laboral.

Arriba a tots els aturats l'oferta formativa del Govern?
En un moment com l'actual és obvi que hi ha més demanda que oferta i que totes les mesures són insuficients, però les inversions s'incrementen en aquest apartat i volem focalitzar-les en el col·lectiu que més ens preocupa, els joves. Per això tenim programes adreçats als joves perquè puguin estudiar i treballar alhora.

I els cursos, donen sortida a tots els desocupats?
La xifra d'aturats que tenim es deu a un mercat de treball amb unes determinades característiques, per la qual cosa fan falta plans extraordinaris de les institucions, com ara el pla E. Així abordam el problema de l'ocupació de manera immediata, però sense deixar de banda les polítiques per millorar el mercat laboral. En aquests moments hem de dur a terme mesures de caràcter estructural a més de d'altres de caràcter conjuntural per fer front a l'actual situació.

Per quan la creació neta d'ocupació?
En aquests moments visualitzam una tendència cap a la reducció de l'atur. Mentre que els primers mesos de 2009 van ser horrorosos, des del mes de maig s'ha anat guanyant terreny, i ja en els mesos de gener i febrer d'enguany s'ha reduït el nombre d'aturats. Creim que aquesta tendència es pot mantenir i si la temporada turística és bona a final d'any es pot donar un creixement d'ocupació. En qualsevol cas, cal ser molt prudents en aquest sentit.

Què passarà amb els fixos discontinus?
És una problemàtica que tots coneixem. Actualment n'hi ha una mitjana de 45.000 a Balears, i es tracta d'un col·lectiu que va en augment. I és un punt vital a les Illes que els fixos discontinus tinguin la possibilitat d'arribar amb certa facilitat a les prestacions. De fet, estam en converses amb el Ministeri per reprendre aquest debat, que el senador Pere Sampol ja traslladà a la Cambra Alta arran d'una proposta i una reivindicació de CCOO.

Què en pensau, de la reforma del sistema de pensions?

Crec que el sistema de la Seguretat Social està edificat sobre una sèrie d'idees que han calat a la nostra societat i potser, a l'hora de proposar el retard de la jubilació als 67 anys ha mancat comunicació. En qualsevol cas, es tracta d'una reforma que s'ha de pactar dins l'àmbit del diàleg social, com estableix el Pacte de Toledo.

Pla de pensions privat?
És una decisió individual i voluntària i pens que s'ha exagerat el comentari de Corbacho. Jo en tinc un des de fa molts anys.