Capçalera de la manifestació a Madrid. | Fernando Alvarado

TW
0

Els sindicats CCOO i UGT tragueren ahir al carrer desenes de milers de persones en deu ciutats de l'Estat per demanar al Govern que retiri la proposta del "pensionarro", que es basa a retardar dos anys -fins als 67- l'edat legal de jubilació. Així i tot, anà menys gent de l'esperada a les marxes convocades en deu ciutats de la Península. El to dels dirigents sindicals també va ser moderat.

Al final de la manifestació de Madrid, en la qual participaren, segons els organitzadors, més de 70.000 persones i sobre la qual la Policia no volgué donar xifres, el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, informà que a Barcelona havien secundat la protesta 50.000 ciutadans. D'altra banda, en el cas d'Oviedo, els manifestants pujaven a 40.000, a València eren 25.000 i a Alacant 10.000, segons Toxo.

Amb el lema "En defensa de les pensions. No al retard de la jubilació. La solució no és retallar la protecció social", ambdós sindicats marxaren sense incidents. Ahir era el primer dia de mobilitzacions, que duraran onze dies més durant els quals es convocaran, en total, 57 manifestacions per tot l'Estat.

"Amb ungles i dents"

La idea és "defensar amb ungles i dents, fins on la nostra capacitat ho permeti, els drets laborals i socials" dels treballadors perquè, segons assegurà el dirigent de CCOO, la crisi no l'han creada els assalariats i, per tant, no l'han de pagar ells. Pel líder de la UGT, Cándido Méndez, la proposta d'endarrerir dos anys l'edat legal per retirar-se és una "amenaça" a la qual les centrals han de respondre, atès que provoca "desolació", "desànim" i "rebuig" en la immensa majoria de la ciutadania. Méndez la comparà amb un "tros de carn que es posa al nas dels taurons financers" perquè es mengin el sistema públic de pensions.

Per tot plegat, ambdós dirigents demanaren al president del Govern que retiri la iniciativa i que comenci a negociar de nou el futur dels pagaments que han de percebre els jubilats espanyols. Segons Toxo, l'Executiu va tenir dilluns una oportunitat per rectificar, quan el ministre de Treball, Celestino Corbacho, va comparèixer al Congrés dels Diputats. Per això, va instar Zapatero a fer-ho "demà mateix -avui-", mentre que Méndez va avisar l'Executiu que el pla d'austeritat per retallar en 50.000 milions la despesa pública pot dificultar "greument" la recuperació i li aconsellà que, en comptes de retallar drets socials, apugi d'un cop els imposts als més rics.

Nicolás Redondo, a Madrid

En la marxa de Madrid també hi participà l'exsecretari general de la UGT Nicolás Redondo, que considerà que hi havia motius per convocar-la i afirmà que espera que hi hagi solucions, encara que la manifestació li duia "records no especialment grats". Després de la de Madrid, la de Barcelona va ser la que va congregar més detractors de la reforma -segons la Guàrdia Urbana eren 10.000 i segons els sindicats, 50.000. Girona, Tarragona, Lleida i Tortosa varen ser altres de les ciutats catalanes on milers de persones sortiren al carrer. A Oviedo, ambdues centrals mobilitzaren 40.000 ciutadans, segons els sindicats. A València, qualificaren la mesura del Govern central de "desmesurada". També s'escoltaren nombroses protestes contra el president regional, Francisco Camps.

Notícies relacionades

Zapatero diu ara que escoltarà els sindicats

El cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, garantí ahir que escoltarà els sindicats que sortiren al carrer en contra de l'endarreriment de l'edat de jubilació i es mostrà convençut que s'arribarà a un acord, perquè el seu Executiu "no és un Govern, ni ho serà, de decretarros". Zapatero recalcà que el retard del moment per retirar-se és una proposta "per al diàleg, el consens i l'acord" en la qual els agents socials són "decisius". "Som un país madur, fort i seriós i podem iniciar un debat madur, responsable i seriós", manifestà el president de l'Executiu central, abans de reclamar a totes les parts que s'esforcin per "fer els deures avui i no tenir problemes demà".

Per la seva banda, el governador del Banc d'Espanya, Miguel Àngel Fernández Ordóñez, considerà ahir que la proposta del PSOE "contribuiria de manera significativa a l'equilibri financer del sistema públic de pensions". A més, advertí que sense una ambiciosa reforma laboral, l'economia espanyola afrontarà un període "dur i complicat". De la mateixa manera, indicà que els sindicats i les patronals han de deixar als treballadors i als dirigents de cada empresa decidir "el que més els convingui" per salvar el negoci i mantenir-hi els llocs de feina o augmentar-los, a més d'aconseguir augments de productivitat i competitivitat que la negociació col·lectiva actual "fa ara per ara impossibles".