Fa poc més de 25 anys que José Antonio Otero fundà Musaat, una companyia especialitzada en assegurances de responsabilitat civil i de construcció. Actualment, en presideix la tundació i aquests dies es troba a Mallorca, on des d'ahir i fins avui es duen a terme les jornades tècniques Prevenció, Seguretat i Salut en l'Edificació, que tenen lloc a la seu central de Sa Nostra. En valorar la sinistralitat del sector, Otero és contundent en assenyalar que l'edificació "sempre serà el sector amb les taxes més elevades", fet que, segons el seu parer, s'explica, entre d'altres causes, "perquè es donen factors que no presenta cap altre sector". En aquest sentit, el president de la Fundació Musaat explica que, "mentre que en el sector industrial els treballadors sempre estan en el mateix lloc de feina, en l'edificació això no és així".
"Hi ha una manca d'hàbits que afavoreixen la sinistralitat", sentencia Otero, qui apunta, a més, cap "al fet que sigui el sector amb la mà d'obra menys qualificada i més artesanal" com una "causa clara" de sinistralitat. Això no obstant, reconeix que els ritmes de feina o la manca de renovació del parc de maquinària també contribueixen als accidents laborals. És, per tant, en aquest sentit, que José Antonio Otero es mostra partidari d'"industrialitzar el sector", per així "reduir la sinistralitat". D'aquesta manera, aposta per una professionalització del sector i una reconversió cap a una indústria moderna, a més de continuar formant els treballadors de l'edificació perquè adquireixin consciència dels riscos que corren". Tanmateix, segons la seva opinió, en la construcció "mai no es podrà partir d'una sinistralitat zero per moltes millores que s'hi introdueixin".
D'altra banda i en relació al moment de crisi actual, que afecta de manera molt important la construcció, José Antonio Otero, qui també és el president del Consell General de l'Arquitectura Tècnica de l'Estat espanyol (CGATE), manifesta que actualment la "producció és mínima" i que Balears està entre les comunitats amb un índex més baix d'edificació en aquests moments. Així mateix, augura que "es torbaran uns dos anys a recuperar els nivells de creixement en aquest sector". En relació a la sinistralitat en temps de crisi, Otero lamenta que, tot i la mínima producció, "no han decaigut", encara que, de moment, no disposen de les taxes d'incidència per poder fer-ne comparacions.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
La construcció és el sector amb menys formació professional. En quatre dies fan un oficial 1ª que no té ni idea de fer una teulada, una foganya que no faci fum, una escala així com toca, o fer els arcs com feien els antics. Si mestre Guillem Sagrera aixecàs el cap, diria que allò que tenim ara no són picapedrers sinó pelacanyes.