TW
0

El ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, va afirmar ahir que l'Executiu començarà a treballar amb sindicats i empresaris aquesta setmana que ve per concretar el document sobre reforma laboral que va presentar divendres el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero. El ministre va assegurar que la crisi actual "no s'arreglarà amb una sola reforma" i va apostar per recuperar la confiança, el crèdit i adaptar el mercat laboral a la realitat.

Corbacho va destacar de la reunió de divendres "la predisposició i voluntat de treballar i de fer-ho ràpidament per trobar un acord i un consens".

El ministre de Treball va indicar, a més, que el Govern continuarà debatent l'eventual reforma del sistema de pensions per trobar acords en ambdues matèries que permetin a l'Estat sortir com abans millor de la crisi. "A la població no li agraden les baralles i discussions, li agrada la feina en la mateixa direcció", sentencià.

"Menys soroll i més debat"

En aquest sentit, el també secretari estatal del PSC va demanar "menys soroll i més debat, menys crítiques i més propostes" per garantir el futur de les pensions. Així, va recordar que el 2008 l'Executiu ja va explicar que el sistema de pensions podrà suportar-se fins al 2030, però que si es vol allargar més enllà d'aquesta data hi fan falta reformes. "El Govern ha fet allò que havia de fer, proposant allargar l'edat de jubilació, però no és una llei, és una proposta de debat, una proposta per portar al Pacte de Toledo, amb la voluntat de cercar acords tan amplis com sigui possible, perquè parlam de 2030 i 2040, i fins llavors passaran molts governs".

L'Executiu "no ha recomanat allargar els terminis de càlcul de la pensió", va continuar Corbacho, sinó que es va incloure com un exemple en la documentació "que ja s'ha retirat". "Segurament no ho hem explicat bé", va reconèixer el ministre, qui va afirmar que el període de càlcul s'haurà de debatre en el Pacte de Toledo, com la resta d'aspectes relacionats amb el sistema de pensions.

Rebuig a la prejubilació als 55

Respecte de les prejubilacions, va rebutjar un model d'ocupació l'objectiu del qual sigui prejubilar-se a 55 anys, la qual cosa ha de representar "l'excepció, no la regla". Així mateix, sobre la possibilitat que part de la jubilació la paguin els Pressuposts Generals de l'Estat -obtenint els recursos via imposts-, es tractaria en tot cas "d'un procés d'evolució", no d'un dia per a l'altre, i que ara com ara no es considera.

Quant a les crítiques internacionals que rep l'economia espanyola, Corbacho hi veu interessos d'altres països i lamentà les paraules del comissari de Competència, Joaquín Almunia, qui equiparà Espanya amb Grècia i Portugal. "Alguns, amb les seves declaracions, no contribueixen a l'assossec i a la pau, com és el cas d'Almunia, que no hauria d'oblidar el coneixement profund de la realitat espanyola", afirmà. Amb tot, Corbacho assegurà que "aquesta crisi no s'arreglarà amb una sola reforma" i va destacar que es proposen tres objectius: "que la població recuperi la confiança", fet que dinamitza el consum, "que es recuperi el crèdit i que s'adapti el mercat laboral a la nova realitat".

Conclou una "setmana negra" per al PSOE pels errors comesos

El PSOE reconeix que el Govern i el partit han viscut una "setmana negra" alimentada per errors propis, especialment a l'hora de comunicar algunes decisions, i encara que allò que ha ocorregut l'ha fet activar les alarmes, la direcció socialista apel·la a la tranquil·litat i es prepara per a la mobilització per recuperar terreny.

Fonts de la direcció federal dels socialistes han assenyalat que el partit es disposa a ordenar un "xafarranxo de combat" a fi d'explicar amb detall les decisions que adopta el Govern, pensant en l'interès general. D'aquesta manera, es vol transmetre tranquil·litat davant el cúmul de dades adverses que els darrers dies s'han amuntegat al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero i al PSOE. Com a exemple, esmentà els avisos de diversos organismes internacionals, les dades de l'atur, l'existència de comunitats governades pel PSOE que s'oposen a la instal·lació del cementeri nuclear, el debat sobre la reforma de les pensions i el darrer baròmetre del CIS.

En aquest context, alguns dirigents del PSOE, que prefereixen conservar l'anonimat, han expressat nerviosisme pel desgast que pateixen el Govern i el partit, i sobretot per la sensació que aquest deteriorament pot no haver tocat fons encara.

Ara com ara, no sorprèn que el PP avantatgi de 3,8 punts el PSOE en intenció de vot, segons les darreres dades del CIS. Però al mateix temps, al si del PSOE se subratlla que el líder del PP, Mariano Rajoy, hauria d'estar molt preocupat pel fet que no aconsegueixi superar Zapatero en confiança dels ciutadans.