TW
0

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va afirmar ahir que la reforma que planteja el Govern del mercat laboral està "centrada" a millorar l'ús del contracte de foment de l'ocupació estable, que preveu una indemnització per acomiadament de 33 dies, davant els 45 d'un indefinit ordinari. Així ho assegurava Zapatero en roda de premsa, després d'explicar a la Moncloa els detalls d'aquesta proposta de reforma als secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i d'UGT, Cándido Méndez, i als presidents de les patronals CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, i de CEPYME, Jesús Bárcenas.

El president del Govern va eludir donar més detalls de per on aniran les modificacions del contracte de foment estable, que s'utilitza per convertir en indefinits els aturats de 16 a 30 anys, les dones en sectors amb poca ocupació femenina, els majors de 45 anys i els desocupats que faci almenys 6 mesos que estan inscrits a l'INEM com a demandants d'ocupació. Quan aquest contracte s'extingeix per causes objectives i l'acomiadament és declarat improcedent, la quantia de la indemnització és de 33 dies per any treballat, fins a un màxim de 24 mesos.

Sense data concreta

En ser demanat pels periodistes si havia fixat algun termini als agents socials, va respondre que seria "una poc absurd posar una data concreta", però que el Govern els ha transmès que "vol que el diàleg sigui ràpid i que anem per feina". Pel que fa a tot el conjunt de la proposta, Zapatero especificà que ni trenca l'equilibri entre empresaris i sindicats ni suposa la pèrdua de drets per als treballadors. Això es tradueix, va indicar, que en el document no es plantegen noves figures contractuals, "allò que sí que hi ha és la possibilitat" de modificar-ne les existents.

El Govern ha dissenyat, a més, un marc de reforma obert que pretén facilitar i "no substituir" els àmbits de negociació "naturals", per la qual cosa Zapatero es va mostrar satisfet per l'avenç que registra la negociació col·lectiva que ultimen la CEOE i CEPYME i els sindicats CCOO i UGT. Sobre aquest aspecte, el cap de l'Executiu va expressar satisfacció perquè hi hagi a prop un acord que fixi les condicions salarials per al 2010, 2011 i 2012, en un context "difícil". Amb tot, l'Executiu planteja les reformes per als ciutadans i per crear ocupació, per garantir el futur de la Seguretat Social i reduir el dèficit i no per als mercats financers, va concloure.

Patronals i sindicats

Tant el president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, com els secretaris generals d'UGT i CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, van demostrar una bona acollida al document del Govern. Així, Díaz Ferrán va qualificar de "positives" les mesures de l'Executiu, perquè creu, va dir, que "va en el bon camí" per a una reforma que considera "imprescindible". Per la seva banda, els líders sindicals van valorar la proposta de reforma laboral com una aposta per una millor utilització de l'actual marc de contractació.

Durant la intervenció, Díaz Ferran es va limitar a dir que el document tracta sobre la reducció de la dualitat, fomentar la contractació indefinida i a temps parcial, millorar la contractació dels joves i reformar les bonificacions a la contractació, entre d'altres. Per part seva, el líder d'UGT va afirmar que en la reforma plantejada per Zapatero no hi ha un "gir brusc", quant a matèria de pensions, i suposa una proposta "flexible" i "discutible". Mentrestant, el líder de CCOO destacà que el text del Govern no fa referència a una nova modalitat de contractació o sobre el cost de l'acomiadament, i sí que es refereix a una proposta sindical, la de l'anomenat model alemany, "que suposa una aposta per la reducció de la jornada per intentar sostenir l'ocupació". Per contra, des del PP, el portaveu d'Economia del PP, Cristóbal Montoro, va considerar en un comunicat que la proposta laboral que ha fet el Govern als agents socials és un "desaire" als més de quatre milions d'aturats, com també a les pimes i als autònoms.