TW
0

La vicepresidenta segona del Govern i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, insistí ahir que la proposta de l'Executiu per reformar el sistema de pensions "és oberta" i que "pot ser matisada" en la comissió no permanent del Pacte de Toledo. "Estam disposats a arribar a un acord", afirmà Salgado sobre la possibilitat que, finalment, es modifiqui la iniciativa que, entre altres aspectes, inclou l'ampliació amb dos anys de l'edat de jubilació. Per la seva banda, el titular de Treball, Celestino Corbacho, defensà la "valentia" de l'Executiu de posar damunt la taula la mesura, a pesar de reconèixer que és "poc còmoda" i "impopular", perquè fins al 2023 no es preveuen problemes per a la Seguretat Social.

Tanmateix, les crítiques dels sindicats i altres col·lectius en contra de la nova idea del Govern de Zapatero no han cessat. Fins i tot l'expresident José María Aznar ha tornat a sortir a la palestra i, en relació amb la política econòmica del gabinet socialista, ha assegurat que "abans, ningú no va fer mai tant de mal en tan poc temps". Tampoc les centrals no han aturat la lluita i el secretari general de la UGT a les Illes Balears, Lorenzo Bravo, ha indicat que l'endarreriment de l'edat per retirar-se "es podria convertir en motiu de mobilitzacions".

Des del Govern central, però, la ministra d'Economia recorda que ha estat el Parlament qui ha instat l'Executiu a presentar una proposta per modificar el model de pensions que, insisteix, podria començar a generar problemes a partir de 2025 pels canvis demogràfics de la societat espanyola. Sobre aquesta situació poblacional, Salgado apunta que, "per sort", les expectatives de viure molt són prou més elevades ara que fa vint o trenta anys i que la incorporació de la dona a la feina, afegida al fet que l'esperança de vida del col·lectiu femení de l'Estat és de les més altes del món, fa preveure que l'any 2025 la Seguretat Social podria entrar en dèficit. Salgado afirma que, malgrat aquesta reforma, l'equip que dirigeix vol que les pensions "continuïn pujant com ho han fet fins ara amb un Govern socialista", si bé manifestà que perquè aquesta tònica es mantingui el sistema ha de tenir bona salut.

El Ministeri no vol "fer por" a la societat espanyola, tot i l'acusació de CCOO, sinó "assumir la seva responsabilitat" cap a les futures generacions de jubilats de l'Estat, assegura el responsable de Treball. A parer seu, si no s'hi emprenen reformes, els problemes per a la Seguretat Social no començaran fins a 2023 o fins a 2030 en el cas que es recorri al Fons de reserva de les pensions. Per tant, segons ha explicat, hi ha temps per al debat i per cercar el màxim consens. En aquest sentit, Corbacho recorda que l'Executiu no ha presentat cap decret llei, sinó una proposta que es durà al Pacte de Toledo, d'on sortiran les recomanacions finals per reformar el sistema de la Seguretat Social. En qualsevol cas, el ministre indicà que, "segurament", endarrerir el moment de la jubilació no serà una mesura "universal", és a dir, que no s'aplicarà en tots els sectors econòmics ni en tots els treballs.