La vicepresidenta segona del Govern i ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, explicà que l'objectiu de l'Executiu és reduir el dèficit públic fins al 3% del PIB l'any 2013. Les retallades principals es referiran a la despesa de personal (-0,3% del PIB), de funcionament (-0,2%), inversions (-0,5%) i transferències i altres despeses (-1,6%). Això vol dir que afectarà "pràcticament totes les partides i totes les polítiques, a excepció de les despeses socials", entre les quals va incloure els ajuts a la dependència, les beques d'estudi, els 2.500 euros per naixement de fills, l'ajuda al desenvolupament i la I+D+i. En aquest sentit, Salgado apuntà que "hi ha marge suficient" per a la retallada, com en matèria de transferències o en inversions públiques. La titular d'Economia descartà, però, que s'eliminin ministeris perquè això "no contribuiria a generar confiança". Tampoc no és previst escometre noves pujades d'imposts després del "moderat increment impositiu" que ja s'ha aplicat a l'espera que comenci a produir efectes, especialment el relatiu a la pujada de l'IVA, a mesura que millori la situació econòmica.
"L'esforç ve fonamentalment per la contenció de la despesa", hi insistí. Aquesta mesura sorgeix després d'escalar el dèficit públic a l'11,4% del PIB. Aquest dèficit es reparteix entre un saldo negatiu del 9,5% per a l'Administració central, un 2,2% de les comunitats autònomes i un 0,5% dels ajuntaments, davant el superàvit del 0,8% per a la Seguretat Social. D'aquesta manera, Salgado explicà que per part de l'Administració general de l'Estat es posarà en marxa un "pla d'acció immediata", que afectarà el pressupost de 2010, i un altre a mitjan termini per al període 2011-2013.
8,4 punts fins al 2013
En conjunt, la necessitat de reducció del dèficit serà de 8,4 punts percentuals fins al 2013, si bé, una vegada descomptats els efectes de la recuperació econòmica, de l'eliminació de les mesures d'impuls i l'increment dels interessos del deute (1,3%), la minoració de la despesa hauria de ser de 5,7 punts del PIB, dels quals 5,2 punts percentuals seran responsabilitat de l'Estat (40.000 milions d'euros).
A més a més, el pla preveu una reducció de la despesa pressupostada enguany equivalent al 0,5% del PIB. Els diferents ministeris hauran de proposar abans de l'1 de març les restriccions concretes de les carteres. A més, durant el 2010 l'oferta d'ocupació pública es reduirà al 10% i no es contractarà nou personal interí.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El Pla d'Ajustament suposa una retallada de la despesa pública de més de 50.000 milions d'euros -40.000 pel govern i la resta per les Comunitats Autonòmiques i els ajuntaments- per a reduir el dèficit fiscal al 3% del PIB en el 2013 i tornar a l'ortodòxia dels acords de Maastricht. Suposa frenar en sec els estímuls econòmics del Pla E, tot i que ens trobem en el moment més dur de les conseqüències socials de la crisi, amb un atur de 4,3 milions de persones, que suposa el 18,8% de la població activa. A més de la retallada pressupostària prevista de 8.000 milions d'euros en els pressupostos del 2010, aprovats fa escassament un mes, s'afegixen ara altres 5.000 milions. Aquesta retallada com ha assenyalat Almunia en dia 30 de gener va més enllà del que demana la Comissió. Zapatero, en la seva intervenció davant el Comitè Federal del PSOE, ha assegurat que el Pla d'Ajustament no afectarà a la despesa social ni a mesures com el xec-bebé, a les beques, o a la Llei de dependència, ni tampoc a l'ajuda oficial al desenvolupament i a les partides per a I+D. Com haurà d'ésser tot això possible, està encara per veure, sobretot amb la caiguda de la recaptació fiscal, no només a causa de la crisi, sinó per les retallades fiscals del Govern, que han situat la pressió fiscal en el 32,8%, una de les més baixes de l' eurozona.
Esperem que parin projectes tan deficitaris com el tren tram de Llevant. Un poc de sentir comú de retallar allà on s'ha de retallar
Quan fotran la tisorada als interessos especulatius de la Banca? Quan posaran els inspectors d'Hisenda suficients per tal d'evitar el frau fiscal que fan les grans empreses i els professionals lliberals? Quan deixaran d'engreixar amb subvencions i contractes milionaris als que ja són rics i no ho necessiten ? Quan ficaran mà als sous i privilegis dels polítics professionals ,als seus viatges injustificats, a les seves dietes ? Quan deixaran d'omplir-se les butxaques amb pràctiques polítiques corruptes ? Quan faran pagar als que més tenen, a les grans fortunes, als especuladors de la Borsa, als multimilionaris ? Quan passi tot això creuré en els polítics i en la política.