El president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va garantir ahir, en el marc del Fòrum econòmic mundial de Davos (Suïssa), que Espanya és un estat "seriós i complidor". Així mateix, justificà els plans d'austeritat per complir amb el pacte d'estabilitat i es va mostrar convençut que "ningú no sortirà de l'euro", perquè és "un club fort". Malgrat els seus objectius d'austeritat, va voler deixar clar que la UE no renunciarà al seu model de benestar i de protecció social. En una de les taules rodones del Fòrum econòmic, Zapatero defensà Espanya de les crítiques que ha rebut per l'alt dèficit i desocupació i rebutjà també els atacs a l'eurozona, convençut que procedeixen de persones a qui mai no els ha agradat que la moneda única "continuï guanyant espai i fortalesa".
Per demostrar la voluntat de l'Estat d'assolir els compromisos marcats i situar el dèficit públic en un 3% del PIB el 2013, Zapatero destacà que el Govern abordarà els propers 15 dies un pla d'austeritat, la reforma de la seguretat social, que consolidarà el sistema de protecció social "d'aquí a quinze anys", i la reforma del mercat laboral.
D'altra banda, va defensar que les condicions financeres de l'Estat quan va començar la crisi eren "raonables", amb superàvit i un deute vint punts per sota de la mitjana europea. En aquest sentit, subratllà que Espanya dedica al pagament del deute el 5% dels ingressos, respecte del 6% d'altres països europeus. Tot i això, va reconèixer que l'Estat espanyol ha de guanyar productivitat, motiu pel qual l'Executiu ha duplicat la inversió en R+D+I.
Espanya, l'"excepció"
El president del Govern afirmà que el sistema financer espanyol "ha aguantat bé la crisi" i ha estat l'"excepció", ja que cap banc no ha fet fallida durant la recessió, tot i que assegurà que abans de l'estiu hi haurà una "reestructuració important" de les caixes d'estalvis per "adaptar-se a la nova mesura de l'economia". Durant la intervenció en la ponència Repensant la zona euro, Zapatero incidí que, gràcies a una supervisió i regulació prudencial, el sistema financer espanyol s'ha mantingut, de manera que veu "un poc xocant" que se'n parli en segons quins termes "veient el que ha succeït a altres països".
Així, va posar en valor la capacitat de resistència i la bona gestió que ha desenvolupat el Banc d'Espanya amb el suport del Banc Central Europeu, que és una institució que ofereix a l'estat "credibilitat, solvència i seguretat". En aquest sentit, defensà que Espanya és dels pocs estats desenvolupats, amb potents economies, on el mapa bancari "no ha canviat gens des de fa deu anys".
Zapatero fa una crida al consens
El president Zapatero va considerar que els governs de França, la Gran Bretanya i els EUA haurien d'esperar abans de fixar regles o impostos a la banca de manera unilateral i va apostar per podar normes "comunes" que donin estabilitat i garanties. Zapatero responia així a les propostes anunciades pel president nord-americà, Barack Obama, per regular el sistema financer i establir possibles taxes sobre transaccions, i a les iniciatives avançades per França i el Regne Unit, en el mateix sentit.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Molt bé Zapatero, tú protegeix la Banca, en Sarkozy i n'Obama no en saben, tú si que en saps, poca-vergonya, que ets un poca-vergonya. Tú el que has de fer és allargar l'edat de jubilació als 67 anys, La Banca, pobreta no la toquis, quina barra que tens, et mereixes una vaga general i veurás a on s'en van els països d'Espanya.
Aquest tipo s'hauria de dedicar a vendre motos.
Però aquest tio de que va? no entenc com encara no veu el ridicul paternal que protagonitza. Espanya fatal d'economia i amb un atur quasi del 20% i "mi hombre" donant lliçons. Ai Déu!!