Connexions aèries, preus i destinacions rivals, amenaces del turisme balear

La Cambra de Comerç ha presentat un estudi que identifica els productes que milloren la competitivitat

El conseller Miquel Ferrer, el president de la Cambra, Joan Gual i la directora d'estudis, Catalina Barceló. | Jaume Morey.

TW
0

Les Balears tenen un total de 30 productes turístics que en milloren la competitivitat, mentre que la competència d'altres destinacions, els preus elevats i les connexions aèries suposen les amenaces principals per al sector. Així ho posa de manifest un estudi que ha dut a terme la Cambra de Comerç de Mallorca amb el títol Una aproximació als productes turístics emergents. Illes Balears, que ahir presentà la directora d'estudis de la institució mercantil, Catalina Barceló, amb el president de la Cambra, Joan Gual de Torrella, i el conseller de Turisme, Miquel Ferrer.
Barceló assenyalà que l'Arxipèlag està ben posicionat en propostes consolidades, com ara el golf i el sol i platja, i en destacà que no pot competir en preu, però sí en qualitat d'oferta, perquè aquesta sigui multiproducte.

En aquest sentit, la directora d'estudis de la Cambra es referí a desenvolupar, afermar i diferenciar els productes turístics de les Illes, siguin de modalitat principal o secundària, per aportar més valor afegit a l'activitat bàsica de l'Arxipèlag. Així, els elements que, a parer de la Cambra mallorquina, es podrien promocionar i créixer per conferir un plus als atractius ja consolidats a les Balears van des del turisme actiu fins al càmping, l'excursionisme, el medi rural, ornitològic i eqüestre, la pesca, l'arqueoturisme i el city-break de curta estada o cultural. També s'hi inclouen la visita etnogràfica, industrial, de compres, de noces, el turisme d'elit (en hotels de luxe), l'enoturisme, gastronòmic, de joc (casinos), oleoturisme, salut i bellesa, el turisme de congressos i el lingüístic.

Formació
Per la seva banda, el president la Cambra, que destacà que l'objectiu de l'estudi és que serveixi tant a l'empresariat com a l'Administració, assenyalà que la formació "és bàsica" per potenciar els elements esmentats. A més, Gual va fer una crida a "preservar l'entorn" i a ser "radicals" en aquest sentit. D'altra banda, el conseller Ferrer indicà que l'informe marca el "camí" i redunda en qüestions en què el seu departament ja posa èmfasi mitjançant el pla de màrqueting turístic. A més, advertí que per no deixar de ser "una importantíssima destinació turística és necessari ser competitius i emprendre reformes" per a les quals, matisà, "cal un consens ampli".