TW
0

El lloguer mensual d'una nau industrial en el principal polígon de les Balears, el de Son Castelló, costava el 2007 una mitjana de sis euros el metre quadrat, però aquest índex actualment se situa entorn dels tres euros, la qual cosa suposa un descens del 50 per cent en els darrers dos anys. La situació és atribuïble a la reducció d'activitat que ha experimentat la majoria de les empreses de les Illes, amb un "degoteig" constant de tancaments i acomiadaments. Així, durant el període àlgid (2006-2007), quan el sòl industrial de l'Illa va començar a ser considerat el més car de l'Estat -rànquing que encara lidera-, les companyies evitaven instal·lar-se als polígons com el de Son Castelló o el de Can Valero per les elevades rendes. Tanmateix, el 2009 els preus van passar a situar-se entre els quatre i cinc euros per metre quadrat, xifra que suposa una caiguda del 30% i, enguany, la cosa encara va pitjor.

A més, la situació dels principals polígons de la Comunitat Autònoma és fàcilment traslladable a la resta d'àrees d'activitat productiva de l'Arxipèlag, perquè són les que "marquen tendència", assegura el director de l'Associació d'industrials de Mallorca (Asima), Alejandro Sáenz. Així mateix, va considerar que actualment està "trencat" el mercat de lloguer i compravenda, tant de naus com d'oficines. Segons va manifestar el representant patronal, actualment "existeix molta oferta de lloguer" de naus i d'oficines en els principals polígons industrials de la capital balear, encara que és difícil establir quina quantitat, ja que en molts casos ni tan sols no s'anuncien i s'intenta arribar a acords entre les parts interessades que inclouen una rebaixa en el preu, com ja passa des de fa algun temps amb els locals comercials.

Per aquest motiu, adquirir una nau industrial ara a Mallorca "costa el que l'inversor vulgui pagar", una situació que cada dia s'accentua més a causa que, a l'inici del que es considera el tercer any de crisi econòmica i financera, no han canviat els condicionants que afecten les empreses de qualsevol activitat. Amb els agreujants que l'IVA remuntarà un 2% i que l'Ajuntament de Palma va suspendre les llicències en algunes zones.

Morositat

La morositat és un dels aspectes més preocupants entre els empresaris industrials de les Balears, tal com confirma la patronal Asima, que situa com a primera problemàtica per al manteniment de les empreses el cobrament, "sobretot a l'Administració", dels productes o serveis que s'ofereixen, perquè es pot dilatar tant que la companyia pot tenir problemes de liquiditat irresolubles, especialment, ateses les dificultats existents per obtenir capital circulant dels bancs. Una altre entrebanc és la contractació laboral, que cau en picat entre les companyies amb seu a Son Castelló i a Can Valero, fet que, segons Sáenz, es "percep" immediatament fent un volt per qualsevol dels dos polígons, on l'activitat és ara molt més moderada que fa només dos anys.