TW
0

L'Executiu autonòmic "es bolcarà" en el turisme el 2010 i destinarà "gran part de les inversions estatutàries" al desenvolupament dels projectes que millorin les infraestructures turístiques i l'oferta de la comunitat. Així ho assegurà ahir el president del Govern, Francesc Antich, en el marc del dia de les Illes Balears a la Fira internacional de turisme (Fitur) que té lloc aquests dies a Madrid.

"Un percentatge molt important de les inversions estatutàries es destinarà a les infraestructures turístiques i a reforçar l'oferta", indicà Antich, per afegir que mantindrà freqüents contactes amb el sector, ja que és "la gran base" de les Balears en el futur, perquè a les Illes "turisme és igual a ocupació".

Després de manifestar que l'any 2009 ha estat un exercici difícil per al turisme balear a causa de la crisi econòmica, el president del Govern va reiterar que el 2010 serà un any "dedicat al turisme" i que l'Executiu disposa "d'un full de ruta perfectament acordat que ha arribat el moment d'aplicar".

Platja de Palma
Pel que fa a qüestions més concretes en matèria turística, Antich exposà que el 2010 "serà crucial", ja que el mes de maig estarà llest el màster pla de la reforma de la Platja de Palma, que permetrà conèixer-ne el disseny concret. A més, va anunciar que la reconversió de la zona costera tindrà enguany amb una inversió de deu milions d'euros. En aquest sentit, el cap de l'Executiu balear manifestà que el desenvolupament de Platja de Palma "no és qüestió de doblers, sinó de projectes", tot i assenyalar que "disposar de més diners tampoc no suposaria cap problema". Alhora, Antich manifestà que el sector privat haurà de tenir un paper important a la Platja de Palma, actuacions que, segons la seva opinió, ja es duen a terme, com la reforma d'un hotel per sis milions.

D'altra banda, Antich va destacar que l'Executiu potenciarà les accions "d'innovació i noves tecnologies", com el cas del Clúster turístic, per crear "nova indústria". Pel que fa a la cogestió, el president del Govern assegurà que negociarà amb l'Executiu central "una gestió singular" d'aeroports, ja que "tots els aeròdroms, especialment el de Palma, compleixen amb totes les condicions" per tenir-ne la cogestió, i així ho defensarà a Madrid. Per part seva, el conseller de Turisme, Miquel Ferrer, sobre la qüestió de l'ordenació del sector hoteler en la comunitat, assegurà que el conegut com a decret Nadal és el "camí que s'ha de seguir, però que cal anar més enllà" pel que fa a reforma i renovació d'instal·lacions. Per aquesta raó, assenyalà que es fa feina amb el sector per agilitar l'aplicació d'aquesta mesura i que es preveuen accions concretes a mitjan termini. Tot i que no va determinar quines, Ferrer va insistir que és una de les prioritats del seu departament.

Els principals operadors turístics que treballen a les Balears plantegen com a objectiu reforçar la competitivitat de l'oferta de l'arxipèlag balear amb vista a recuperar el flux de turistes en els mesos de temporada alta. Així ho van assenyalar els britànics Thomas Cook i Tui en la visita a l'estand balear, mercat que encara passa algunes dificultats. A més, l'alemany Rewe valorà positivament les vendes.