TW
0

Un 40 per cent de l'actual planta hotelera de les Balears es troba en situació d'il·legalitat després d'haver quedat fora de les lleis urbanístiques en vigor i haver-hi fet obres de millora i ampliació, segons ha denunciat l'Agrupació de Cadenes Hoteleres de les Balears (ACH).

La situació, segons el parer de la patronal, és insostenible si es vol afrontar un vertader procés de regeneració turística a les Illes que avanci cap a un sector sostenible i capdavanter, amb garanties de competitivitat amb altres destinacions que "sí que han fet els deures", segons l'opinió del president de l'ACH, Aurelio Vázquez.

Aquest elevat percentatge d'hotels que es troben ara com ara "fora d'ordenació" es corresponen majoritàriament amb tota aquesta planta que té entre 25 i 30 anys i són anteriors a l'aprovació del Pla d'Ordenació de l'Oferta Turística (POOT) a Balears, que donava les pautes de com es volia que cresqués la planta hotelera futura.

Tanmateix, subratlla Vázquez, els hotels ja construïts llavors van quedar en "un atzucac", ja que cap norma no els indicava com havien d'afrontar el futur. Això implicava que qualsevol obra que fessin per créixer o millorar "estava al marge de la llei".

En aquest punt es troba ara el 40 per cent dels hotels per haver fet obres, com "ampliar un menjador", la qual cosa els impedeix ara treure profit d'altres actuacions noves encaminades a l'impuls del sector turístic com és el Pla Renove de l'Estat o el denominat "decret Nadal".

El decret Nadal oblida els hotels antics

El màxim responsable de les cadenes hoteleres de les Illes lamenta que en un any especialment difícil a causa de l'actual crisi econòmica encara no s'hagi tramitat aquest decret en forma de llei.

Segons el seu parer, el decret de mesures urgents del Govern per a l'impuls de l'economia a Balears "no enfoca de manera global tot allò inherent a la realitat urbanística de la planta hotelera", ja que no preveu tot l'espectre d'hotels antics.