Les propostes econòmiques de ZP no convencen

El president del Govern comparegué ahir al Congrés per explicar l'avantprojecte de llei d'economia sostenible, qualificada com una cortina de fum per l'oposició. L'Executiu preveu reformes laborals en tots els àmbits, des del mercat laboral fins al sistema de pensions

El president del Govern comparegué ahir al Congrés per explicar l'avantprojecte de llei d'economia. | PAUL HANNA

TW
0

L'estratègia econòmica de ZP no convenç. El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, defensà ahir una reforma laboral que no abarateixi l'acomiadament i es va mostrar obert a canviar la política nuclear per un pacte d'Estat en matèria energètica, tot això en el marc de la llei d'economia sostenible, que els grups de l'oposició van qualificar de "mesura de propaganda". Durant la compareixença extraordinària en el Congrés dels Diputats, el president va reconèixer que el nou patró de creixement econòmic requerirà canvis en el mercat laboral, si bé va descartar la possibilitat de reduir les indemnitzacions per acomiadament o excloure els conflictes laborals dels sistemes de control administratiu o judicial. El Govern no serà "un mer espectador" del diàleg social, assegurà Zapatero, qui afirmà, a més, que després "del fracàs" de juliol, el diàleg es reprendrà i s'analitzaran aspectes com la millora de la flexibilitat interna de les empreses, el foment de l'ús de la reducció de jornada com a instrument d'ajust temporal d'ocupació o l'eliminació de la dualitat entre contractes fixos i temporals.

Així mateix, el president oferí al PP un pacte d'Estat en energia i es mostrà disposat a revisar la seva política nuclear, encara que insistí que limitar la vida útil de les centrals nuclears a 40 anys és el més "raonable". Zapatero va admetre que, malgrat que l'energia renovable és encara més cara que la nuclear o el petroli i que la seva viabilitat continua estant condicionada als ajuts públics, és una inversió "rendible a mitjan termini" que afavorirà la competitivitat de l'economia. Una altra clau del canvi de model serà la reforma del sistema financer, que haurà d'ajustar la seva mida "tan aviat com sigui possible" al fet que l'activitat creditícia millori i s'afavoreixi la recuperació de l'economia. Per això, durant el primer semestre de 2010 el Govern, en col·laboració amb el Banc d'Espanya, vetlarà perquè el Fons de Reestructuració Ordenança Bancària (FROB) serveixi d'ajuda "efectiva" a aquest procés, per després promoure modificacions en la regulació de les caixes d'estalvis.

Habitatge

Respecte del sector de l'habitatge, responsable d'un endeutament superior al 30 per cent del PIB i de la meitat de la desocupació generada en els darrers 18 mesos, el cap de l'Executiu assegurà que haurà de continuar tenint un paper "molt rellevant" en l'economia, però s'haurà d'enfocar cap al lloguer i la rehabilitació. Així mateix, insistí que "el final de la recessió és pròxim", ja que l'economia tornarà a créixer en aquest trimestre o en el primer de 2010.

"Propaganda"

El discurs del president no va convèncer l'oposició, que va titllar de "propaganda" el conjunt de mesures presentades. El líder del PP, Mariano Rajoy, criticà que el cap de l'Executiu presenti una estratègia "de disseny" per canviar el model. Segons Rajoy, l'avantprojecte és "una broma i una calaix de sastre", ja que, afirmà, es tracta d'un "receptari de mesures heterogènies sense acabar d'elaborar, barrejades amb conclusions del G-20 i de l'estratègia de Lisboa". Rajoy definí l'avantprojecte de llei com "un rètol lluminós en un solar buit" i recriminà a ZP que amb la situació actual "parlar d'un horitzó de 10 anys és una broma".

"Vostè s'ha presentat com l'herald d'una nova aurora i el que ens porta no és més que una tramoia teatral, molt vistosa quan es contempla de lluny, però que, quan un s'hi acosta, es revela com un simple enrenou", etzibà a Zapatero. La resta de partits, inclosos PNB i Coalició Canària, socis "pressupostaris" del Govern, van criticar la reforma amb duresa. CiU considerà que era un simple "embolcall", mentre que el PNB considerà que tan sols fa "retocs". IU- ICV també s'hi mostrà en desacord per ser massa "feble".