L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol (Barcelona, 1930) tornà ahir a la primera fila política per defensar "el contundent editorial dels diaris catalans". Pujol assegurà que el text esmentat, pactat conjuntament entre 12 diaris editats a Catalunya, "ens ha fet sentir bé als catalans, sentir-nos orgullosos". I és que l'editorial, publicat el passat 26 de novembre, alertava sobre la desafecció que sentirien els catalans envers Espanya si el Tribunal Constitucional rebutjàs l'Estatut de Catalunya. Segons Pujol, la missiva era adreçada a Espanya, i no als catalans. "I està escrita amb molta claredat. Els diem: 'Volem això [l'Estatut] i ens sentim maltractats". Tornaven així els temps de la seva cèlebre i repetida afirmació sobre catalans i espanyols: "Ni ens entenen, ni els entenem".
Jordi Pujol, però, no serà recordat com el president de l'Estatut. I és que aquest rol està reservat pel seu successor al Palau de la Generalitat, el socialista Pasqual Maragall. En tot cas, Pujol sí que passarà a la història com el modernitzador de Catalunya després de la Transició.
Tot i que ja hagin passat 27 anys, tampoc no es pot llevar de l'esquena la llosa del cas Banca Catalana. L'any 1982 esclatava l'escàndol que el relacionava amb un desfalc monetari a la banca que ell mateix presidia. Ja aleshores parlava d'una mà negra (a la Justícia) que movia els fills amb la intenció de danyar-lo políticament.
Ahir, demanat per aquest diari sobre les versemblances d'aquell cas amb la situació que travessen els nombrosos polítics imputats d'UM, Pujol declinà respondre la qüestió. "Jo no m'hi poso, en la política de les Illes", contestà un lacònic expresident. Jordi Pujol ha deixat escrit en les memòries (editorial Proa), que manté cicatrius i ferides guardades en un mocador, que no obre per no danyar-se l'ànima. Després de 23 anys a la presidència de la Generalitat, té tants amics com -probablement- enemics. Qui mai no se separa d'ell, tanmateix, és la seva dona, Marta Ferrusola. Anomenada amb mordacitat com la primera dama catalana, Ferrusola acompanyà el seu marit per Palma i no l'abandonà ni tan sols per atendre els mitjans de comunicació.
“L'editorial diu: 'Volem l'Estatut perquè ens sentim maltractats”
L'expresident Jordi Pujol diu a Palma que el text ha omplert d'orgull els catalans, però evita similituds amb les Illes Balears
Palma02/12/09 0:00
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Jordi Pujol no és de cap de les maneres cap model a imitar pels mallorquins. La dreta catòlica i burgesota catalana de CyU no ha fet RES pel país que tant diuen estimar-se i per aixó l'independentisme ha crescut tant en tant poc temps.
Sa Independència se ha de fer per separat. Menorca ho té més fàcil per aconseguir s'independència, ja que ha tengut dominis distints. I promoure una iniciativa legislativa cap a sa independència ès qüestió de una setmana. A Mallorca es grups de iniciatives legislatives podrien organitzar una enquesta, una setmana després de sa enquesta que se farà a Catalunya es dia 13 de desembre, o sigui es dia 20 de desembre a quatre pobles: Artà, Felanitx, Algaida i Llubí.
A un altre mitja de comuncació, els comentaris d'aquesta nocticia que fan els lectors criden al boicot als productes catalans. Els nacionalistes espanyols, sempre tan absurds i tan de mala bilis, es neguen a entendre les diferencies, es ceguen tant, que no es donen compta que els qui perden son ells mateixos. Prou de mentides i falacies contra els que pretenen ser el que son. Respecte pels catalans.
A fer punyetes l'Estatut: independència.
Els greuges que Espanya comet contra nosaltres, els mallorquins, menorquins i eivissencs, en cara és molt més gran que el que comet contra el Principat. Les Illes, el País Valencià i Catalunya hem de fer pinya. Si no és així no deixarem mai Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera de ser la menjadora de Castella. I nosaltres ens quedarem amb la boca oberta. Quin futur més negre que ens espera si no anam tots plegats per a la independència!