En aquest sentit, el CES indica que "el 2008, la caiguda és tan brusca que en un sol any es retrocedeix fins als valors dels anys centrals de la recessió de principi de la dècada dels noranta, de manera que en un sol any el nombre d'habitatges visats ha caigut per sota del nivell a què s'arribà després de dos anys d'ajusts en l'inici dels noranta". Cal pensar que, mentre que el 2007 es visà un total de 15.694 cases, el 2008 la xifra disminuí un 66,3% i se situà en 5.292. Quant als pròxims anys, el CES estima que el 21010 "es podria frenar clarament la taxa de reducció" i el 2011 "es podria iniciar una recuperació des d'un mínim històric". Per contra, l'edificació no residencial ha aguantat millor la recessió, fet que es pot atribuir, en gran part, a les mesures que s'hi han impulsat des de les administracions, com ara el pla E i el pla Renove turístic, entre d'altres.
Respecte del canvi de cicle de la tendència en aquest sector, l'informe el situa en el 2007 i apunta cap a l'increment dels tipus d'interès hipotecari iniciat a final de 2005, la desacceleració de la pujada del preu dels pisos i l'enduriment de les condicions del mercat hipotecari com "el trencament dels tres pilars financers que, al costat dels factors econòmics i demogràfics, havien sustentat la demanda d'habitatges tant per motius residencials, com per motius d'inversió i d'especulació durant la darrera dècada".
Per la seva banda, en el seu darrer informe de conjuntura econòmica el Centre de Recerca Econòmica (CRE) indica que la construcció "ja veu el fons". En aquest sentit, l'entitat sosté que, tot i que la majoria d'indicadors del sector presenten signes negatius, "alguns comencen a mostrar símptomes d'activació". Així, assenyala que, si bé les operacions de compravenda de cases encara han caigut aquest estiu (-12,4% per juliol i -14,3% per agost), "ho han fet a un ritme inferior al que s'havia registrat durant el segon trimestre d'enguany (-46,1%)".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
És que hauria de recular als temps dels foners. Potser llavors aniríem millor!
Fou un error de estratègia, no haver previst que a partir dels anys 1990 se entrava cap a sa decadència de sa regió, Mallorca. Així ès sa història hi ha períodes de hegemonia i altres de decadència. Per si no ho saben, Mallorca abans dels anys 1870 era sa regió més deprimida i sa darrera de s'estat espanyol. La millor època de Mallorca fou entre 1870 i 1930, i la segona època millor entre 1931-1990. Ara li pertoca esser una regió que va en decadència. Només basta anar pes carrer per sebre que Mallorca ja ès tercer món.
....Aixo comence a anar be
Que no sa preocupin les constructores que ara vindran els del Bloc a destruir llevant amb el seu tram i podran continuar asfaltant Mallorca,
Si per jo fos, recularia fins a principis de segle passat. Mal se´n vagin a pondre tots ets especuladors i es polítics que ho han permés. Llàstima que ja no se pugui fer res. Només mos queda s´alternativa d´una epidèmia a nivell mundial que extermini un 75% de sa plaga humana.