TW
0

Mentre els tradicionals llums nadalencs ja comencen a envair els carrers i els anuncis de joguines ja il·lusionen els més petits, són molts els que fa mesos que fan comptes per poder afrontar aquestes dates. I és que amb més de 80.000 aturats a les Balears l'octubre passat i amb previsió que aquest nombre s'incrementi en els propers mesos, restauradors i comerciants no es mostren del tot optimistes davant la imminent campanya nadalenca. Això no obstant, subratllen que encara és prest, perquè el sus de veres de les compres de Nadal és el pont de la Constitució, segons va explicar el president de Pimeco, Bernat Coll. També per al sector de la restauració encara és aviat, ja que, tal com va indicar el president de Pimem, Juan Cabrera, "les reserves de caràcter familiar es fan a darrera hora".

Tot i això, saben que la campanya de Nadal no serà com la d'anys anteriors, en què l'expansió econòmica estenia la mà al consumisme desenfrenat propi de la societat actual. "No tenim cap indicador que ens faci pensar que la campanya serà mitjanament bona", assegurà el president d'Afedeco, Bartomeu Servera, per qui "mentre no es creï ocupació i el nombre d'aturats sigui tan elevat, és impossible que el consum remunti". Així mateix, el president de Pimeco assenyalà que "no esperam cap gran diferència respecte dels mesos anteriors, que no han estat bons". En aquest sentit, recordà que en els nou primers mesos de l'any el comerç minorista ha disminuït les vendes un 12% respecte del mateix període de 2008, cosa que suposa poc més de 300 milions d'euros menys. Davant aquesta situació, Coll augurà que, "en sintonia amb els darrers mesos, les previsions per Nadal són d'entre un 10 i un 12% menys quant a l'any passat".

Això no obstant, la majoria de pares, mares, padrins i oncles no volen decebre els infants en aquestes dates i, tal com apuntà Bernat Coll, "les botigues de juguetes ens comenten que preveuen vendes similars, encara que de menor valor". A més, Coll va manifestar que "segurament aquesta tendència la podem trobar en la majoria d'articles".

L'oferta s'adapta

De fet, el gerent de CAEB Restauració, Eduardo Suárez del Real, va explicar que "el sector respon a la conjuntura amb una adaptació a la demanda, de manera que s'ofereixen menús més econòmics i de bona qualitat".

En aquest sentit, Suárez del Real indicà que si en anys anteriors s'oferien menús a partir de 30 euros, enguany se n'ofereixen a partir de 20. I és que, tot i que ja es fan reserves per a dinars i sopars de Nadal, "són a temps alentit i mirant-ne els preus", puntualitzà el gerent de CAEB Restauració. Això no obstant, "sí que ja comença a haver-hi reserves", van assenyalar tant Suárez del Real com Cabrera.

Per part seva, el president de PIMEM va puntualitzar que, "de moment, allò que més s'ha fet són reserves de sopars d'empresa de grups nombrosos, per tal de tenir l'espai garantit", i afegí que "encara que de grups més petits i familiars també se'n fan, no és amb la mateixa quantitat que en anys passats". A més, precisà que malgrat que "grans empreses ara ja no fan sopars, alguns departaments organitzen l'acte pel seu compte".

Davant aquest escenari i amb un mes d'antelació per viure de ple les festes més consumistes del nostre calendari, patronals del comerç i de la restauració són conscients que "l'economia no passa per un bon moment, patim el llast d'una mala temporada turística i el consum se'n ressent", segons Servera.