Així ho assenyala avui l'Institut Nacional d'Estadística (INE) en la Comptabilitat Nacional del tercer trimestre, que confirma que la caiguda interanual de l'economia ha estat del 4%.
La demanda interna ha continuat restant al creixement, encara que menys (6,5 punts davant els 7,4 del segon trimestre), perquè el consum ha disminuit la seva caiguda gràcies a una "percepció de l'economia menys negativa per part de les famílies".
Això ha permès que la despesa de les llars caigués el 5,1% interanual, davant el 6% registrat en el segon trimestre.
Per la seva part, la despesa de les administracions públiques ha continuat creixent, el 4,9%, encara que en menor mesura que en el segon trimestre, a causa d'un menor ritme de les compres públiques de béns i serveis, així com de la remuneració dels seus assalariats.
Tanmateix, la inversió ha continuat retrocedint de forma intensa, el 16,2%, encara que també aquesta caiguda ha estat menor que la del segon trimestre, del 17,2%.
La inversió més productiva, la destinada a béns d'equip, ha continuat essent la que pitjor evoluciona, encara que també s'ha moderat quatre punts en caure el 24,3%, mentre que la inversió en construcció ha retrocedit l'11,5% gairebé igual que en el segon trimestre.
Prossegueix el descens de la inversió residencial, que ha estat del 25,5%, pel menor ritme de la iniciació d'habitatges, mentre que la construcció no residencial ha continuat millorant gràcies a l'augment de les obres en infraestructures, sobretot la vinculada al tren d'alta velocitat i als ajuntaments (pel Fons d'Inversió Local).
Quant a la demanda externa, continua essent la que dóna una aportació positiva al creixement, que en el tercer trimestre fou de 2,5 punts.
Tant les importacions com les exportacions han baixat menys en el tercer trimestre. Així, les vendes a l'exterior han retrocedit menys, l'11,1% (davant el 15,1% del segon trimestre) i les compres han caigut el 17%, davant el 22% anterior.
L'estadística de l'INE mostra d'altra banda l'activitat dels diferents sectors de l'economia, que ha reduit també la seva caiguda.
L'activitat industrial, la que més s'ha ressentit amb la crisi, redueix la seva caiguda 1,3 punts fins al 14,5%; en la construcció s'ha mantingut en un retrocés del 6,6% i en els serveis el seu debilitament s'ha estabilitzat en una caiguda de l'1,3%.
L'ocupació, per la seva part, descendeix al mateix ritme que en el segon trimestre, un 7,2%, el que equival a la pèrdua de 1.360.000 llocs de treball a temps complet.
Igual com en els dos trimestres anteriors, el nivell d'ocupació ha decrescut a totes les activitats, excepte en els serveis de no mercat, en els que ha augmentat el 2,3%.
En analitzar l'evolució dels salaris, es comprova que aquests han decrescut el 3,4%, encara que també ha baixat, el 3,3%, l'excedent d'explotació brut, en el qual s'inclouen els resultats de les empreses i dels autònoms.
Per primera vegada en la història de la Comptabilitat Nacional, el deflactor del PIB -que mesura el nivell dels preus dels béns i serveis comptabilitzats al PIB- va ser negatiu, en quatre dècimes.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.