TW
0

Els ciutadans de les Illes Balears són els que tenen la pressió fiscal més elevada de tot l'Estat espanyol, de manera que l'any 2008, i en relació amb el PIB per càpita, aquesta pressió va ser del 32,84%, és a dir, 4,74 punts per sobre de la mitjana estatal, que se situà en el 28,10%. Així ho posa de manifest la memòria de 2008 del Consell Econòmic i Social de les Balears (CES) en l'apartat de la càrrega impositiva a l'Arxipèlag. Així mateix, cada ciutadà de les Illes té una càrrega fiscal de 8.528,67 euros, només superada per la d'Euskadi i la de Madrid.

Enfront d'aquestes dades, en la memòria del CES s'assenyala que, des de l'òptica dels ingressos tributaris, això confirma "el desequilibri" detectat entre comunitats autònomes i situa un any més les Balears "com el territori més desfavorit" pel sistema vigent el 2008, "atès que la despesa pública estatal no hi compensa aquest desequilibri". Així, l'any passat, la renda per càpita dels ciutadans illencs va ser del 8,11% per sobre de la mitjana espanyola, mentre que els tributs que paga aquest mateix resident són un 36,25% més elevats que els abonats pel ciutadà mitjà estatal. És a dir, que "les dades indiquen que el ciutadà tipus balear paga un 18,25% més del que hauria de pagar segons la renda que percep, en un escenari teòric de progressivitat equilibrada entre renda i pressió fiscal", indica l'estudi del CES.

Així mateix, i pel que fa a la càrrega fiscal per administracions, la distribució no és homogènia, de manera que la recaptada per l'Administració de l'Estat se n'endú la part més considerable, un 61,49%. En segon lloc, les institucions autonòmiques s'emporten el 28,94% de la recaptació tributària i, finalment, el 9,58% és per a les locals.

Àmbit intern

En l'àmbit intern balear, la càrrega fiscal per habitant, per illes i per municipi, superà l'any 2008 la barrera del 30% i la mitjana balear se situà en el 32,84%. Només la mitjana de la pressió fiscal per habitant de Mallorca se situà per sobre de la balear, amb un 33,14%. Així mateix, i tal com es reflecteix en la memòria del CES, un any més els municipis costaners de Mallorca, amb Capdepera, Calvià i Deià al capdavant, són els que en lideren la classificació, amb taxes superiors al 35%.