TW
0

Tot i que des del govern central i de l'autonòmic han impulsat algunes mesures per afavorir la construcció en el sector turístic, com el pla Renove i el decret Nadal, sembla que encara no són suficients perquè la construcció acabi d'arrencar. De fet, des de l'associació de constructors de Balears, el director general, Manuel Gómez, va assenyalar que s'han sorprès de "manera negativa", i és que tot i les diferents mesures per part de l'Administració "de moment hi ha molt poc moviment en el sector de la construcció".

En només dos mesos haurà finalitzat l'actual pla E, amb independència que se'n posi un altre en marxa, i des del sector de la construcció confiaven en altres obres amb un impuls públic per tal de poder fer front als mesos de tardor i hivern. Això no obstant, "aquestes obres que esperàvem no acaben d'arribar", assenyalà Gómez. Concretament, es fa referència a inversions turístiques, per a les quals des del Govern central s'impulsà el pla Renove, que permet a les empreses crèdits mitjançant una nova línia ICO. Per la seva part, des del Govern de les Illes Balears varen aprovar el conegut com decret Nadal per tal d'agilitar els tràmits burocràtics en les reformes d'establiments turístics. "Des del primer moment som conscients que els propietaris disposen de dos anys per dur a terme les reformes, però esperàvem que hi hauria alguns projectes per enguany, i som a final del mes d'octubre i les dades no són bones", explicà Gómez al respecte.

A l'espera

A més d'aquestes mesures, les obres de la Platja de Palma tampoc no acaben d'arrencar, fets que tots junts ajuden a la situació d'incertesa d'un sector, el de la construcció, que ha viscut i viu l'actual situació de crisi molt de prop. Pel que fa a la inversió turística en construcció, Manuel Gómez explicà que mentre que des de gener a setembre de l'any passat, van ser de 36.429.000 euros, en el mateix període d'enguany han estat de 34.127.000 euros. "Aquestes dades fan pensar que les inversions en la matèria no acaben d'arrencar", va sentenciar Gómez.
La inversió privada tampoc no passa pel millor moment, ja que pràcticament es troba en una situació estancada.

Això no obstant, dins de la inversió privada, la no residencial és la més activa i es tracta de la que fa referència a centres comercials o rehabilitació de museus, entre d'altres. En aquest camp, segons va explicar Manuel Gómez, en els nou primers mesos de l'any aquest tipus d'inversió s'ha incrementat en un 7 per cent amb relació al mateix període de l'any passat. D'aquesta manera, mentre que des de gener a setembre de l'any 2008 la inversió en construcció no residencial va ser de 165.000.000 euros, en els mateixos mesos d'enguany ha estat de 176.931.000 d'euros.

Obra pública

A més a més, l'obra pública és la principal esperança per als constructors amb vista als propers mesos, encara que "la retallada dels pressuposts de la comunitat fan pensar que aquesta austeritat arribarà també en el nostre sector", manifestà Gómez. I és que una tisorada del 4,9 per cent en els pressuposts del Govern balear respecte a l'exercici passat ajuda a minvar les esperances d'aquest sector, que a final del mes d'octubre preveïa que, tal com estan les coses, "el primer semestre de l'any 2010 farà bo el 2009".