TW
0

Sovint la crisi econòmica té una repercussió negativa, però sembla que no tot el que hi està relacionat són males notícies. Des de l'Observatori sobre canvi climàtic de la Fundació d'estudis d'economia aplicada (Fedea) s'apunta aquesta cojuntura com una de les principals causes de la disminució de les emissions de diòxid de carboni (CO2), que el primer semestre d'enguany han caigut un 17% respecte del mateix període de l'any passat. El responsable de la Càtedra sobre Economia del canvi climàtic de Fedea, Xavier Labandeira, adverteix que "es tracta d'una estimació sobre el 97% del total de les emissions de CO2 d'arreu de l'Estat espanyol" i no són, per tant, dades oficials, que solen publicar-se amb poc més d'un any de retard per part del Govern.

Segons indicà Labandeira, les emissions de CO2, que provenen principalment del sector energètic i de la producció del ciment, en menor mesura, "van experimentar una important baixada en el primer semestre d'enguany". En aquest sentit, des de Fedea assenyalen la crisi econòmica com un dels principals motius d'aquest descens, perquè "s'ha desplomat la producció de ciment i ha caigut la demanda d'energia", fet que atribueixen, en part, al tancament de moltes empreses durant aquest darrer any.

Energies renovables

Això no obstant, Labandeira fa esment també a "l'increment" de les energies renovables, tant eòlica com solar. D'aquesta manera, el descens de les emissions de CO2 que provenen del sector energètic és degut a la combinació de dos factors: per un costat, el descens de la demanda, i, per l'altre, l'increment de les renovables.
Tanmateix, des de l'Observatori sobre canvi climàtic mantenen certa "prudència" respecte a aquesta qüestió. I és que, tal com indicà el seu responsable, "hem observat que les emissions de CO2 són cícliques en la mateixa mesura que ho és l'economia". D'aquesta manera, Labandeira avisa que "no s'ha de deixar de banda aquest tema, especialment quan es recuperi l'economia, ja que pot comportar un altre augment de les emissions de CO2".

Així, polítiques ambientals i promoció de les noves tecnologies són dos dels elements als quals Labandeira instà a "potenciar per tal d'evitar increments en les emissions de CO2". En aquesta línia, el responsable d'Economia sobre el canvi climàtic de Fedea parla de "continuar insistint en eficiència energètica", tant en les empreses com en les famílies. Igualment, tampoc no descarta "una fiscalitat verda" en el decurs de la presentació de l'informe. A més, incideix a "estendre els instruments de les polítiques ambientals i apostar per polítiques més eficients en energia". Finalment, el professor es refereix a la crisi econòmica "com un bon moment per replantejar canvis", de manera que l'eficiència energètica "en surti reforçada".