Al llarg de l'Estat espanyol, totes aquelles empreses que desitgen traslladar la seva activitat de les ciutats als polígons venen els seus locals per comprar una nau i, a més, obtenen alguns beneficis en l'operació. Tot i això, a Mallorca succeeix tot al contrari, com el sòl industrial és més car que l'urbà, aquest trasllat es dificulta enormement i a vegades resulta impossible.
Així va exposar la situació el gerent de la consultora Projectes de Sistemes Estratègics, Jaime Ribot, durant la presentació del 'Estudi sobre el sòl industrial de Mallorca', que va tenir lloc avui a la seu de la Cambra de Comerç, en un acte presidit per la consellera de Comerç, Indústria i Energia, Francesca Vives, en què també va estar present el president de la institució cameral, Joan Gual.
L'informe, elaborat a petició del sector, considera que es dóna un «clar dèficit» de sòl industrial a l'illa, el que col·loca en una «situació més delicada» a l'existent. En especial, en el que es refereix a la seva qualitat, que qualifica de «diferent». I, a més, identifica problemàtiques com la falta de noves promocions, la disseminació dels polígons o l'entrada de les superfícies comercials.
Com propostes de futur, la consultora proposa que la política en aquesta matèria giri entorn de quatre eixos, «aconseguir que tot el terra disponible sigui comercialitzable», «introduir mesures que puguin pal·liar parcialment, com a mínim, la carestia del sòl industrial», «establir noves polítiques de creació un altre cop sòl industrial» i «posar en marxa actuacions encaminades a augmentar i gestionar millor l'oferta», assenyala a l'estudi.
Aquests objectius s'arrivaran mitjançant una revisió de la «superfície teòrica» del Pla Territorial de Mallorca, l'elaboració d'un «Pla de Desenvolupament del Sòl Industrial», la promoció d'un «Pla de Millora de la Qualitat» dels polígons, així com la definició de «noves figures» per a l'organització de la superfície no residencial, com polígons mixtos o plataformes logístiques, entre d'altres possibles.
Altres propostes del document apunten a limitar la transformació dels polígons industrials en zones comercials i de serveis, per a la qual cosa, es proposa incloure clàusules especials en els contractes de venda dels solars afectats; aconseguir que la iniciativa privada «participi i dinamitzi» el procés de generació un altre cop terra, i incentivar el «tancament dels polígons no ocupats», definint uns límits mínims per a la resta.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Hi ha un total de sòl industrial de 9.752.800 m2 a un preu mig de 750 euros m2. Sòl industrial en ús: 8.629.800 m2. Sòl industrial fora de ús: 1.1230.000 m2. Se imposa un impost o una taxa municipal an es sòl industrial que no té ús de un 3% anual sobre el valor mitjà (750 euros/m2): 252'675 milions de euros. Se imposa un impost o una taxa municipal sobre es sòl industrial en ús de un 1'5% anual sobre el valor mitjà (750 o més euros/m2): 970'852 milions de euros. Els propietaris de sòl industrial ja se espavilaran, segur que no deixaran dormir la inversió.