Rodríguez Zapatero, en un moment de l'entrevista. | J.J. Guill

TW
0

L'anunci de la pujada d'impostos ha desfermat les crítiques generalitzades contra l'Executiu de Zapatero. Això no obstant, el president tornà a defensar ahir la mesura i, en una entrevista a la Cadena Ser, va assegurar que l'Estat espanyol té l'IVA més baix de la Unió Europea, per la qual cosa va considerar que el seu increment de dos punts a partir del proper 1 de juliol, fins al 18% en el tipus general, i d'un punt en el reduït, fins al 8%, és un "petit esforç" de cada un per mantenir "un país que reconegui que comparteix el destí de la majoria".

Així mateix, ZP va escometre contra el comportament d'alguns empresaris criticant-ne la "falta de sensibilitat" i la "poca visió de país" per mantenir prioritats que no coincideixen amb les de l'Executiu, que són mantenir la protecció social i garantir els drets dels treballadors. En aquest sentit, Rodríguez Zapatero no va voler posar nom "als poderosos", però va assegurar que són aquells que han estat demanant al Govern que rebaixàs les condicions de l'acomiadament, que fes una reforma laboral, que abaixàs les cotitzacions i que, cada vegada que sorgia un problema al sector empresarial, sol·licitava ajuts a l'Executiu. Quan se li preguntà per les relacions entre el Govern i la patronal, el president va reconèixer que existeix certa "discrepància", ja que alguns empresaris, encara que no tots, han plantejat "insistentment" a l'Executiu les propostes que sempre han rebutjat perquè no encaixen en el projecte i l'acció d'aquest Govern.

Crítiques d'arreu

Des de l'anunci de la pujada d'impostos, aquestes "discrepàncies" que ahir admeté Zapatero s'han estès més enllà i sindicats, partits polítics i diferents associacions mostraren les seves divergències sobre la política econòmica de Madrid. Per part seva, el president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, assegurà que la reforma fiscal retardarà la sortida de la crisi perquè perjudica directament la competitivitat de les empreses i les fa menys atractives a l'estranger, alhora que considerà que l'hauran de pagar, en un 96%, les classes mitjanes i els treballadors. La tesi del Govern que seran les rendes més altes les que més paguin va ser rebutjada per tots i CCOO va apuntar que ocorrerà just el contrari. Pel sindicat, la pujada d'impostos afectarà les rendes del treball i, en particular, les més baixes, a causa de l'impacte que tindran l'eliminació de la deducció de 400 euros en l'IRPF i l'augment de l'IVA en els tipus general i reduït. El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, també va criticar que més del 60% de la nova pressió fiscal que suposarà l'increment recaurà sobre les rendes mitjanes.

D'altra banda, els professionals del sector de fons d'inversió i altres productes d'estalvi consideren un "error" l'anunciada pujada de la fiscalitat de les rendes del capital, perquè creuen que desincentivarà l'estalvi i tindrà un impacte mínim en els comptes de l'Estat. Així mateix, la Federació Espanyola de Famílies Nombroses va denunciar que l'augment d'impostos "suposa un nou càstig per a les llars amb més fills". Sobre el que grava el consum també va centrar la seva anàlisi la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), la qual va apuntar que l'increment d'un punt de l'IVA reduït és un "error innecessari" que afectarà negativament el turisme, l'hoteleria i el transport. El Col·lectiu de Tècnics del Ministeri d'Economia i Hisenda (Gestha) criticà la pujada de l'IVA perquè opinen que perjudicarà principalment els col·lectius amb menor poder adquisitiu, com són els pensionistes i mileuristes. Fins i tot l'exministre socialista Jordi Sevilla apuntà en el seu blog que "ni els rics pagaran més imposts ni la pujada impositiva finançarà la nova despesa pública". Així mateix, tots els partits polítics han posat en dubte la nova mesura i el seu suport a l'aprovació dels pressuposts de 2010.

Balears, també en contra

Els sindicats balears es manifestaren en la mateixa línia que a la resta de l'Estat. El secretari general d'UGT, Lorenzo Bravo, lamentà que "sempre pagam els mateixos". I és que segons ell "s'hauria de perseguir més el frau i que es mirassin les rendes i els ingressos a l'hora de pagar impostos". Des de CCOO, Toni Baos va sol·licitar al president Antich que "faci la pressió oportuna a Zapatero, perquè necessitam una revisió global del sistema fiscal". La portaveu del Govern, Joana Barceló, expressà preocupació per la pujada de l'IVA i per les seves repercussions sobre el sector turístic. De la mateixa manera, el senador autonòmic Pere Sampol afirmà que aquest increment "no és progressista" i discrepà que s'interpreti com una mesura per "gravar les classes altes", perquè és una figura tributària "universal".

ZP: "A mitjan 2010, es crearà ocupació"

Rodríguez Zapatero afirmà ahir que l'economia començarà a crear ocupació neta en el segon trimestre del 2010. "Encara és prest per fer-ne un vaticini, ha de correspondre amb un cert creixement de l'economia espanyola, però esper que en el segon trimestre del 2010 ja en puguem veure símptomes positius". Zapatero considerà que el pitjor de la crisi ja ha passat i que el "moment més dur" de la recessió s'ha produït en el primer i en el segon trimestre d'enguany, si bé subratllà que encara queda per endavant "una gran tasca a dur a terme". En aquest sentit, assegurà que "la recuperació econòmica haurà de començar el 2010, però el tema fonamental és la recuperació de l'ocupació i, mentrestant, la protecció social a la desocupació". Va quantificar en 15.000 milions el cost dels subsidis d'atur per al 2010, respecte dels 10.000 milions que l'Executiu preveu recaptar amb la pujada d'impostos. "Hem de sortir tots junts de la crisi i amb la màxima cohesió social", va sentenciar el president.

ZP aconsella Brown

A Brighton, Zapatero donà ahir als liberals britànics, entre els quals es trobava el premier Gordon Brown, la seva fórmula per guanyar les eleccions: "La recepta és ser fidels i coherents amb els nostres valors, ser els qui lideram els canvis, les reformes. Però abans que res, ser el partit de la gent que no ho té tot".