Irene Llull, considera que entre el jovent manca cultura d'emprenedor. | Sebastià Amengual

TW
0

Des del mes de març passat, Irene Llull (Palma, 1973) és la presidenta de l'associació Joves empresaris de Balears, un organisme que va néixer fa poc més de 20 anys de la mà de l'actual president de la Cambra de Comerç, Joan Gual de Torrella, qui encara en forma part. I és que malgrat que els principals requisits per estar-hi integrat és ser un empresari de menys de 40 anys, tots aquells associats que ja passen la quarantena poden continuar fent part de Joves Empresaris, encara que sense dret de vot en les assemblees. Actualment el col·lectiu consta de 380 membres, encara que han arribat a ser-ne poc més de 400.

És a causa de la crisi, la baixa dels associats? Ha afectat molt el jove empresari?
Sí que s'han registrat baixes a causa de la crisi, però ens ha afectat com a qualsevol altre empresari. És a dir, el moment de crisi no ha implicat més dificultats de les que ja teníem a l'hora de muntar una empresa. Trobam les mateixes traves financeres i burocràtiques. Quan comences tot sol, el procés personal és dur, encara que s'ha agreujat el tema econòmic. Però tenim els mateixos problemes que qualsevol altre. La crisi fa que tornem a posar en pràctica el coratge de l'inici. Tot i això, sí que hem notat un major nombre de peticions per crear una empresa que finalment queda en això, en un projecte.

Què li manca a un jove per ser empresari?
Sobretot, cultura d'emprenedor. De fet, intentam fer aquesta pressió tant a l'Administració com a la Universitat. Es tracta d'una qualitat que no ensenyen a les universitats i, encara que un percentatge molt alt dels joves empresaris té estudis superiors, falta gestió empresarial. Així mateix, manca aquesta sensibilitat social per tal de veure en l'autoocupació una oportunitat per desenvolupar una carrera professional.

En moments de crisi, els projectes innovadors fan por o són una oportunitat?

La veritat és que nosaltres recomanam que siguin innovadors, però costa, encara que n'hi ha. I sí que en temps de crisi s'aguditza l'enginy, encara que també és més difícil aconseguir finançament per a un projecte nou. Això no obstant, hi ha mecanismes d'ajuda a través de l'Administració, malgrat que cal tenir paciència i lluitar molt.

De quants treballadors són les empreses dels joves?
La gran majoria són pimes, fins a 50 treballadors, i en bona part del sector serveis i, dins aquest, l'hostaleria. De fet, constituïm una petita rèplica del teixit empresarial balear, però donam eines als nostres associats per tal d'oferir-los facilitats. Tenim un projecte en marxa per tal de detectar mancances i així poder resoldre-les; es tracta de fer-ne una anàlisi individualitzada.

A favor o en contra de l'abaratiment de l'acomiadament?
Això és un debat polític i no m'atrevesc a fer-ne una valoració, però sí que abans d'arribar a aquesta mesura apostaria per altres iniciatives amb un menor impacte social, com abaratir el cost salarial.