Continua l'espera. 1.500 joves residents a les Illes Balears encara no han rebut la renda bàsica d'emancipació. Aquesta ajuda s'eleva als 210 euros mensuals i és adreçada als menors de 29 anys que viuen fora de ca seva. Així poden mitigar els alts preus del lloguer a l'Estat espanyol, que han pujat tant com la bombolla immobiliària.
Ara bé, l'Administració tan sols abona aquest ajut a un 71% de les persones amb la seva sol·licitud aprovada. De fet, són 5.375 els joves que han vist com l'Administració els concedia -oficialment- la subvenció. Tanmateix, realment, només augmenta el compte corrent de 3.816 ciutadans d'aquest grup.
Des de la Conselleria d'Habitatge de les Illes, asseguren que "és cosa de Madrid". I si bé és cert que la Conselleria tramita l'ajuda, els doblers provenen de l'Administració central. El Ministeri d'Habitatge, però, tampoc no té constància d'un problema generalitzat que expliqui l'endarreriment de les ajudes.
"El programa està funcionant bé, tot i que encara cal ajustar alguns canals", manifesten des de l'Oficina de Comunicació del Ministeri. Aparentment, la demora de les bonificacions de 1.500 illencs és deguda a tràmits burocràtics. "Que no l'hagin rebut encara, no significa que no l'hagin de cobrar en un temps", matisa la mateixa font.
La burocràcia a la qual fa referència es troba en la paperassa intercreuada d'inquilins, bancs i Administració. Existeixen dos sistemes per rebre els doblers. El primer, i més senzill, és la transferència bancària.
Registre manual
El segon, en canvi, és el pagament amb càrrec al compte. "Aquesta via és molt més dificultosa. No és el banc el que ens envia la informació, sinó que és el mateix jove que ha de fer-nos arribar el resguard del lloguer cada mes", expliquen des del Ministeri. En comptes de tenir una aplicació informatitzada, el registre es fa un per un.
Aquesta pràctica està molt arrelada a Catalunya, fet que ha propiciat que sols un 48% dels joves hagi rebut ja l'ajuda. El Ministeri d'Habitatge entén que aquest comportament és a causa "d'una qüestió cultural dels catalans, que estan més acostumats a realitzar el pagament amb càrrec al compte".
De les 5.375 sol·licituds aprovades, únicament se n'han verificades 4.066. Pel camí queden, encara, 1.309 persones.
I un cop l'Administració ha aprovat el pagament del lloguer, procedeix a abonar l'ajuda. O no. Perquè de les 4.066 confirmacions, se'n han abonades 3.816.
O sigui, 250 habitants més a l'espera, fins a un total de 1.559 joves. "Ja sabem que és un petit desfasament, però sempre succeeix", argumenten des del Ministeri d'Habitatge.
El "petit desfasament" correspon a un de cada tres joves que l'han sol·licitat i en tenien dret -veritablement- a rebre'l.
Com demanar-la
La renda d'emancipació està en vigor des de l'1 de gener de 2008. Fou presentada per l'aleshores ministra d'Habitatge, Carme Chacón, tot i que la política del Llobregat ostenta actualment la direcció de l'Exèrcit espanyol.
L'ajut es pot combinar amb la deducció fiscal del 10,05% per als inquilins. Així mateix, pot ser compatible amb les ajudes, subvencions o beneficis fiscals que estableix el Govern balear.
Els 210 euros mensuals per al pagament del lloguer tenen una duració màxima de quatre anys, siguin o no consecutius. Ah! I en complir els 29 anys s'acaba. Ens sap greu: el Ministeri creu que ja no ets jove.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
un poc desfasat aquest article. El Govern va suprimir l'entrada de noves ajudes l'onze d'agost (BOIB 125 de 27-08-2009). El motiu: hi ha massa demandes. Mentres tant, segueixen les ajudes per comprar un cotxe nou i moltes altres discriminatòries que no vull detallar. És aquest l'estat de benestar i la política social del PSOE?