El ministre de Treball i Afers Socials, Celestino Corbacho, acusà ahir bancs i caixes d'estalvis de provocar la crisi del sector immobiliari i de la construcció a través de la desmesurada concessió tant de crèdits als promotors com d'hipoteques. En la seva opinió, ha estat "l'avarícia" financera "l'origen indiscutible" de la situació econòmica que viu l'Estat. "Ja que des del sector financer es donen tants consells al laboral, li recordaré una cosa: és el culpable de la situació del totxo. Qui emparà i qui promogué la inflació del sector immobiliari fou el financer", digué ahir Corbacho. El ministre de Treball argumentà que no s'hauria construït tant a l'Estat espanyol, si les hipoteques no s'haguessin donat "al 120% del valor" de taxació de l'immoble i si no s'haguessin donat crèdits per a l'adquisició de solars "amb tanta facilitat".
La situació econòmica ara seria diferent, si no s'hagués facilitat tant el finançament en àmbits "de curt termini i alts beneficis, en lloc d'en sectors estratègics de més llarg recorregut", estimà Corbacho. "A més, m'agradaria que algun responsable de l'àmbit financer sortís algun dia i digués: guanyàrem molts doblers en aquella època, però probablement ens equivocàrem", assenyalà el ministre, per qui és necessari pensar que en el futur l'economia disponible del sector financer "no hi ha de tornar el totxo, més enllà de l'espai que ha d'ocupar, que no és poc".
Segons els càlculs del responsable de Treball, l'Estat té un mercat potencial de demanda d'uns 400.000 habitatges. "Em sembla raonable que s'habilitin facilitats per donar crèdits i sobretot hipoteques, encara que sigui al 80% (del valor de taxació) perquè la gent compri un pis de HPO, que actualment tenen dificultats", indicà.
Segons la seva opinió, falta dur a terme una anàlisi de la situació actual.
"Tothom em dóna consells del que he de fer com a ministre, però mai no escolt que els del sector financer em diguin: ‘ens hem equivocat nosaltres també i en part hem estat responsables d'aquesta crisi'", lamentà Corbacho.
Pel ministre de Treball, la situació actual "té un primer origen indiscutible, que és l'avarícia financera", que ha impactat en l'economia real i ha provocat un refredament i un ajust que afecta directament els ciutadans. En aquest escenari, Corbacho va arremetre de nou contra la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) per no ser capaç de veure que és necessari traslladar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania per reactivar el consum. "Això és el que la CEOE no ha sabut veure", va indicar Corbacho. Preguntat per quina opinió li mereixen els salaris i alts bonus que cobren alguns directius de la banca, Corbacho va dir que li agradaria saber a quuina quantitat arriba la seva indemnització per acomiadament, encara que va considerar que, probablement, disposin de contractes blindats. L'Associació Espanyola de Banca (AEB) forma part de la patronal que presideix Gerardo Díaz Ferrán.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.