TW
0

Un capítol més en les converses entre la patronal i els grans sindicats. Avui el Govern, CCOO i UGT van advertir en bloc la CEOE que la negociació del diàleg social no es reprendrà el setembre si la patronal no rectifica la proposta i modifica la seva actitud.

A més, els secretaris generals d'UGT, Cándido Méndez, i de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, volgueren exigir a la patronal que "demostri la seva voluntat de diàleg" en els pròxims mesos "desbloquejant els Acords de Negociació Col·lectiva (ANC)" que pretenen firmar els sindicats "en tornar de les vacances".

Pel ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, la CEOE manté una actitud "intransigent". Així mateix, assegurà que, si no canvia la proposta "de posar en crisi" la Seguretat Social, veu "complicat" reprendre les negociacions.

Corbacho, en declaracions als mitjans abans d'assistir a una conferència, va apuntar que la confederació insisteix en una reforma laboral i en una rebaixa de cotitzacions a la Seguretat Social que no són assumibles i asseverà que l'Executiu "no actua a les ordres de ningú, ni dels sindicats ni de la CEOE".

Més taxatius foren els dirigents d'UGT i CCOO, que advertiren la patronal que recuperar el diàleg social sobre les "mateixes bases" que ocasionaren la ruptura "no és possible, sinó que és un disbarat i un despropòsit".

Méndez i Toxo van comparèixer en una roda de premsa conjunta protegits pels responsables directes de la negociació del diàleg social, Toni Ferrer (UGT) i Ramón Górriz (CCOO), per explicar la posició sindical davant l'actitud de la CEOE.

El secretari general d'UGT va qualificar d'"inviable" un acord tripartit si la patronal no "desmenteix" algunes falsedats, com ara que un contracte únic pot acabar amb la dualitat de la contractació o que l'origen de la crisi es troba en el mercat laboral.

Sobre això va dir que la CEOE pretén que l'Estat continuï al capdavant de la desregulació i la precarietat laboral" i va acusar els empresaris de "trencar", amb els seus plantejaments d'abaratiment de l'acomiadament, el "camp de joc i el perímetre" que les parts havien pactat de manera lliure.

Per part seva, Toxo, que no va voler supeditar l'avenç de l'ANC com a "condició prèvia" per reprendre el diàleg social, va puntualitzar que la negociació col·lectiva és un "dret i una necessitat i és una obligació de les organitzacions empresarials seure per negociar des de la bona fe".

Així les coses, per ambdós dirigents sindicals, resulta completament "contradictori" que la patronal reclami "voluntat de diàleg" i alhora "bloquegi l'avenç dels convenis col·lectius".