Així, els representants d'aquest àmbit tornaren a destacar la importància d'un encontre estatal sobre turisme com aquest, "perquè demostra una sensibilitat del Govern cap al sector" i es posaren a "disposició de l'Executiu per millorar la nostra activitat". En aquest sentit, coincidiren en el fet que es tracta "d'una primera passa" i que no s'ha de deixar de fer feina en aquesta mateixa línia. A més, aplaudiren que "un gabinet socialista continuï la feina iniciada per l'anterior Govern popular", en relació amb els plans Renove. Així i tot, encara no s'ha establert cap calendari de reunions per continuar la tasca que s'acaba d'iniciar i que, segurament, encapçalarà el secretari d'Estat de Turisme, Joan Mesquida.
Valoracions
Per la seva banda, la consellera delegada de Riu Hotels, Carmen Riu, qualificà de "fita important" la trobada de divendres, "perquè el turisme és un sector que afecta molta gent" i assenyalà que "encara que sempre n'esperes més, és una primera passa cap a la continuïtat de reunions amb altres ministeris per anar avançant". Tot i això, la consellera delegada de Riu manifestà que "hauria estat important donar més suport al transport aeri amb una rebaixa més elevada de les taxes".
També el president de Globalia, Juan José Hidalgo, va fer públiques les seves peticions per a aquest darrer sector, però dirigint-les no tant al Govern com a la banca. En aquest sentit, assenyalà que "s'ha de conscienciar la banca espanyola de la importància de la indústria aeronàutica i del finançament dels avions" i manifestà que "és en l'únic que vull insistir, a fi de poder disposar d'una flota moderna i no de segona". Quant a l'encontre, Hidalgo assenyalà que "n'estic molt satisfet i crec que les mesures són més que suficients".
S'ha d'assenyalar en aquest sentit que el ministre Miguel Sebastián, coneixedor de les crítiques, manifestà durant la seva compareixença que "el sector aeri és clau per desenvolupar l'activitat turística". A més, recordà la bonificació aprovada per als vols amb sortida a la Península i destinació a les Illes, com també el fet que "tot passatger addicional que porti una línia aèria en el segon semestre tindrà una bonificació del 100% en les taxes", una mesura que s'aplica des de fa 20 dies.
El president de la Confederació espanyola d'hotels i allotjaments turístics, Joan Molas, també agraí i aplaudí les mesures adoptades pel Govern en aquesta matèria, "perquè sabem que altres sectors també tenen les seves demandes". No obstant això, Molas hi trobà a faltar "una major dotació pressupostària per a les campanyes de promoció en el mercat internacional".
Per la seva banda, el president de la comissió de turisme de la CEOE i també del Grup Marsans, Gonzalo Pascual, es referí a la fita com "un escaló per poder pujar molts de pisos" i, pel que fa a la partida pressupostària aprovada divendres, indicà que "en aquests moments és la quantitat justa". Així mateix, manifestà que "som a l'inici del camí per trobar una solució i hem de continuar fent feina entre tots".
Assistents
Per part de l'Estat, en la reunió d'ahir hi eren, a més del ministre Sebastián, el secretari d'Estat de Turisme, Joan Mesquida; el director de Turespaña, Antonio Bernabé, i el delegat del Govern a les Balears, Ramon Socias.
En representació del sector turístic, hi assistiren el president de la comissió de turisme de la CEOE, Gonzalo Pascual; el president de la Confederació espanyola d'hotels i allotjaments turístics, Joan Molas; el president de la Federació espanyola d'associacions d'agències de viatge, Rafael Gallego; el president de la Federació espanyola d'hostaleria i restauració, José María Rubio; el vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda; el president de la Mesa del Turisme, Juan Andrés Melián; el president de l'Associació Espanyola de Companyies Aèries, Felipe Navío; el president de l'Associació espanyola de transport aeri, Juan Losa Montañez; el president de l'Associació espanyola d'agències de viatge, José Manuel Maciñeiras Corral; la consellera delegada de Riu Hotels, Carmen Riu; el president d'AC Hoteles, Antonio Catalán; el president de Globalia, Juan José Hidalgo; i el copresident del Grup Barceló, Simón Pedro Barceló. Per la seva banda, els sindicats hi eren representats pel secretari general de FECHTJ-UGT, Francisco Domínguez, i pel secretari general d'Hostaleria de CCOO, Javier González.
"Hem de mantenir el lideratge com a destinació turística i apostar molt per la qualitat"
"Espanya ha de mantenir no tan sols el lideratge mundial que té en el segment de vacances, sinó que ha d'apostar per noves modalitats, com també per la qualitat i la sostenibilitat". Així de contundent es manifestà el ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, després d'una reunió amb representants turístics que qualificà de "molt positiva" i, així mateix, de "punt de partida i no d'arribada".
D'aquesta manera, Sebastián posà de manifest "l'aposta decidida per aquest sector, que ha rebut l'esforç pressupostari més gros". Així, el ministre recordà que "enguany ja s'han aprovat 2.000 milions d'euros en crèdits de suport financer per a la renovació de les empreses".
Dificultat
Així mateix, el responsable estatal reconegué "les dificultats" per les quals passa actualment el turisme, sobretot per "la complicada" situació dels mercats internacionals, "especialment del britànic". En aquest sentit, assenyalà que "esperam acabar l'any una mica millor que ara", si bé augurà "una davallada del 10% en la xifra de visitants estrangers".
Per acabar, el ministre es mostrà més optimista respecte del turisme interior, que "està millorant" i ja mostra un augment del 4% que, encara que "no compensa el daltabaix britànic, suavitza la caiguda general del sector".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.