El litre de benzina se situa ja en 1,10 euros. | Miquel Àngel Canals - Arxiu

TW
0

Omplir el dipòsit d'un turisme amb motor de gasoil costa 48,05 euros, 2,85 euros més que fa dues setmanes. I si el cotxe funciona amb benzina, omplir-ne el dipòsit suposa ja 3,8 euros més que fa quinze dies, fins a 55,05 euros. Segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (que no inclou dades referides a la benzina de 98 octans), el preu del litre de benzina s'ha encarit un 7,4% i el del gasoil, un 6,3% en les dues darreres setmanes, després que el Govern aplicàs l'increment de l'impost dels hidrocarburs, aprovat ahir pel Congrés dels Diputats. En el darrer mes, el preu del litre de benzina 95 ha pujat deu cèntims i el de gasoil, nou. A les estacions de servei, la benzina sense plom 95 es ven a 1,101 euros, nivell que no assolia des de mitjan octubre del 2008. Per part seva, el litre de gasoil costa uns 0,961 euros i se situa en el preu més alt des de finals de novembre de l'any passat.

Des que començà l'any, el litre de benzina 95 s'ha encarit un 33,45%, i el de gasoil, un 14,95%. A això s'hi ha de sumar l'entrada en vigor de l'augment de l'impost d'hidrocarburs el 13 de juny, que suposa un increment de 2,9 cèntims per litre, que les petrolieres traslladaren al consumidor la setmana passada. L'impost que grava el gasoil ha crescut un 10,4%, fins a sumar 0,307 euros per litre; mentre que el de la benzina ha pujat un 7,2%, fins als 0,432 euros. Dit així no sembla gaire, però si aquestes quantitats es multipliquen per 50 -la capacitat estimada d'un dipòsit-, l'import ja comença a fer mal.

La nit de Sant Joan, Valentín, que va cada dia del Portitxol al centre de Palma en cotxe, omplí el dipòsit amb 56 euros. "Fa com a molt deu dies, amb 50 o 52 euros ja em bastava per omplir-lo", diu. "Ja hi tornam a ser com l'any passat, quan hi va haver aquella crisi pel preu del barral; ara ja pagam més euros que la quantitat de litres que ens hi posen. És una animalada", raona Valentín, indignat. "Si continuen apujant el preu, m'hauré de comprar una bicicleta!", bromeja. Antònia, una altra treballadora que necessita el cotxe per anar a la feina, explica que ara, per omplir-ne el dipòsit, que empra gasoil per funcionar, "ja pag més o manco 54 euros". "I això que m'he de servir jo mateixa amb la mànega i després anar a pagar a la caixa, perquè gaire servei no et donen, no...", es queixa aquesta clienta qui, tanmateix, sempre s'atura a la mateixa benzineria de la carretera de Sineu en el seu trajecte cap a Lloret de Vistalegre-Palma.

Segons Jesús Salas, president de la Federació balear d'estacions de serveis, "la gent està habituada a les oscil·lacions dels preus dels carburants i tant li és: ells posen vint euros i són vint euros igual; no demanen molt més!", manté. "Espanya és un dels estats europeus amb la fiscalitat més barata per als carburants, però la tendència és igualar-se als preus de la UE en un parell d'anys", alerta Salas. Aquest fet i la constant especulació que es viu en el mercat del petroli fan pensar als experts que les pujades no han fet res més que començar, un altre pic.