TW
0

És, tret de la construcció i de la immobiliària per raons òbvies, el sector més tocat per la crisi. Es veu en cada carrer, on a les persianes que de vegades fa molts de mesos que estan tancades hi ha penjats cartells de venda, traspàs, lloguer o liquidació. Però, més enllà de la caiguda de les vendes en el comerç per la baixada de la renda disponible de les famílies i de la confiança en general, darrere de la minva de les xifres de negoci hi ha també el drama humà. A les Balears, més de 5.000 persones no han estat contractades al petit comerç en el darrer any. Devers 1.500 des que, el 2009, començà la davallada. Són estimacions del sindicat CCOO sobre un assumpte espinós, el de la destrucció de llocs de feina als petits establiments.

La pèrdua de places de treball en aquest sector resulta, efectivament, molt mala de quantificar. Primer, perquè tant l'Administració central com l'autonòmica se'n passen la patata calenta. I, en segon lloc, perquè precisament aquest darrer any l'Institut Nacional d'Estadística, encarregat d'oferir aquestes dades, ha canviat el seu sistema de classificació d'activitats econòmiques, de manera que fer-ne comparacions interanuals pot induir a errors. Segons l'INE, l'ocupació als establiments minoristes davallà per abril un 5,9% respecte del mateix mes de 2008. El ritme de descens des que començà l'any ha estat d'un -5,1%, una de les taxes més elevades de tot l'Estat amb la de les Canàries, curiosament dues comunitats molt marcades per l'activitat turística.

En l'actualitat, el petit comerç ofereix a les Balears ocupació a 16.623 autònoms i a 37.271 treballadors assalariats. Per gener d'enguany -en plena campanya de rebaixes- el sector tenia 10.338 desocupats. Almanco per maig, iniciada l'obertura de les tendes turístiques de temporada, la xifra havia minvat fins als 10.140 aturats. El negocis minoristes a Mallorca generaven, abans de la crisi, devers 3.500 milions d'euros a l'any. Segons la patronal del Petit i mitjà comerç de Mallorca, Pimeco, entre febrer de 2008 i febrer de 2009 es perderen a l'Illa 1.500 llocs de feina entre autònoms i assalariats.

"Desgraciadament, l'atur en el petit comerç s'incrementa cada dia i, baldament no siguin xifres gaire grosses, és un degoteig constant", admet Bernat Coll, president de Pimeco, que subratlla la seva preocupació pels autònoms.
"Hi ha molts de venedors que estan perdent el seu negoci, la seva feina i els estalvis. A més de quedar al carrer, no tenen cap tipus de cobertura i no surten en cap estadística, no compten per ningú", critica Coll, que demana un canvi perquè els autònoms puguin tenir una garantia social per desocupació. Segons les darreres dades disponibles de la Seguretat Social, la xifra d'autònoms afiliats ha davallat en 685 durant els quatre primers mesos de 2009. El ritme no ha deixat de baixar ni tan sols per la proximitat de la temporada alta. Si per gener d'enguany eren 12.555 els treballadors donats d'alta, per febrer eren 12.509, per març 12.686 i per abril, 13.240.

Manacor resisteix com pot la crisi i manté els llocs de feina

El sector del comerç de Manacor també aguanta com pot les envestides de la crisi. Encara que les circumstàncies no són bones per a cap empresa, el fet que els comerços de la ciutat siguin pràcticament de caràcter familiar suposa que l'acomiadament de treballadors hi sigui gairebé insignificant. Tot i que es fa el que es pot i més per superar aquest cicle econòmic, els botiguers manacorins no són optimistes amb vista al futur, perquè ningú no en sap la durada ni si podran resistir una conjuntura tan complicada.

"No tancam"
El president dels comerciants de les Avingudes, Joan Egidos, exposa una situació que pateixen totes les altres associacions de la ciutat. "De tancaments de tendes podem dir que n'hi hagut ben pocs o gairebé cap, però s'ha de dir que el volum de vendes ha baixat, i molt". Així, considera que "gràcies al fet que els nostres establiments són majoritàriament familiars, trobam molts de negocis on els empleats som el propietari i una altra persona". Això suposa que l'empresa aguanti una mica més el descens de les vendes, "perquè som nosaltres els qui feim feina per dur endavant el petit comerç, encara que de moment ningú no sap quan veurem el final del túnel d'aquesta forta crisi", manifesta el president.

"Inca no millorarà fins l'any que ve"

El president dels comerciants d'Inca, Pep Nicolau, reconegué ahir que els comerços de la ciutat no passen per un bon moment, encara que assegurà que no perd les esperances i que espera que hi hagi una millora notable "durant el segon semestre de l'any vinent". Nicolau manifestà que "a Inca i per tot Mallorca han davallat les vendes i els comerços se n'han ressentit molt". En aquest aspecte, el portaveu dels botiguers recordà que "de moment ja s'han perdut devers 200 llocs de feina als comerços de la ciutat, i és molt complicat dir quan es podran recuperar".

Quant a l'època de rebaixes, que comença el proper 7 de juliol, Pep Nicolau avançà que "no serà una bona temporada: es vendran més coses que sense els descomptes, però no seran la salvació dels comerços".
Per tal d'ajudar els establiments de la capital del Raiguer, "des de l'àrea de Comerç de l'Ajuntament i des de l'Associació de comerciants hem posat en marxa diverses iniciatives encaminades a pal·liar una mica la difícil conjuntura en la qual es troba el nostre sector per la crisi". Així mateix, Nicolau assegurà que "una vegada que s'acabin totes les obres que s'executen al centre de la ciutat amb les ajudes del Govern central i s'obrin tots els carrers i els accessos a les botigues, la situació millorarà notablement".