TW
0

Mallorca és per a molts estrangers el lloc favorit per fer vacances. La poca distància que ens separa de les capitals europees i el boca-orella fan que en molts casos la destinació es vengui tota sola. Antoni Horrach, president de la Federació Hotelera de Mallorca, n'és conscient, per això està convençut que l'Illa aguantarà l'envestida de la crisi aquest estiu.

Com valorau la caiguda generalitzada dels indicadors turístics en els primers cinc mesos de l'any?
Si analitzam les dades de manera acumulada, entre gener i maig, veiem que -excepte Madrid, que fins i tot ha pujat un poc en nombre de visitants- Balears és la comunitat que millor es comporta. És ver que són xifres molt dures, però dins d'això, som els que millor ho estam aguantant.

I els hotels de Mallorca, com hi estan responent?
Les estadístiques diuen que el mes de maig baixàrem un 6,6% en ocupació, amb pràcticament la mateixa planta hotelera oberta que l'any passat. Per gener la caiguda va ser del 4%, per febrer del 2% i per març del 3%. Per abril, fins i tot vàrem registrar un augment de l'ocupació de places de l'1%. Maig va ser en diferència el mes amb el descens de l'ocupació més important.

Per quin motiu?
No ho sabem. Els primers quinze o vint dies foren bastant dolents quant a reserves. Durant la segona quinzena la cosa s'animà fins al punt que l'ocupació pujà un 20% respecte a l'any anterior, però no va ser suficient per compensar la davallada de la primera meitat del mes. Els agroturismes patiren una baixada molt forta d'ocupació; del 80% que registraren l'any passat, al 60% d'enguany.

I per zones, quina radiografia s'hi pot fer?
Els hotels de Santa Ponça, Pollença, Cala d'Or i Portocolom són els que ho han passat pitjor. Municipis com Capdepera i Sóller han salvat la situació, i la resta d'indrets han seguit més o manco la seva evolució habitual.
Per què els turistes prefereixen cada vegada més els apartaments que no els hotels?
Els que millor porten la situació són els apartaments turístics, sens dubte. Just han davallat un 3% la seva ocupació. Per què? Idò, perquè allà pot ficar-s'hi més gent i ningú no els dirà res; tres, quatre,... els que siguin!

El pitjor ja ha passat?
Francament, no crec que tornem a tenir una davallada de l'ocupació tan grossa com la que patirem en el mes de maig. La incògnita continua sent el comportament del mercat britànic durant els mesos d'estiu i, en menor mesura, la del mercat espanyol. Molts encara no han decidit les seves vacances. Quant al mercat alemany, tots els operadors turístics exvcepte Alltours hi estan responent bé.