TW
0

L’Aliança per a l’Excel·lència Turística (Exceltur) reclamà ahir al Govern central l’elaboració d’un pla integral de suport al sector, tal com s’ha aprovat recentment a Grècia, que vagi més enllà de la promoció i dels ajuts econòmics a les empreses, ja que mesures com el pla Renove, tot i que "positives", són com "una aspirina per a una fractura". En una roda de premsa per presentar les previsions d’Exceltur, el vicepresident executiu de l’agrupació empresarial, Jose Luis Zoreda, assegurà que si es tracta de cercar "medicines a llarg termini" es requereix d’un pacte d’Estat entre Govern, agents socials, comunitats autònomes i ajuntaments que reforci el plantejament de la política turística perquè el sector turístic "moderi la seva pèrdua de competitivitat".

Així mateix, lamentà "la lectura voluntarista" del discurs del Govern en matèria turística amb missatges com que el turisme esquiva i resisteix millor que d’altres la crisi, ja que "això no es correspon amb la realitat". Per això, instà l’Executiu a convertir el turisme en "una prioritat d’Estat" i sol·licità, entre altres mesures, que es redueixin o congelin les taxes aèries, polítiques que afavoreixin la connectivitat aèria (especialment amb les Illes), major suport financer i de promoció, avantatges fiscals, flexiseguretat en l’ocupació i abaratiment de la contractació, que part de l’obra pública es desenvolupi en entorns i municipis turístics i una visió "més transversal" de la Llei de costes.

Zoreda es referí també al nou model de cogestió aeroportuària que prepara Foment i considerà que, a més de Madrid-Barajas i Barcelona-El Prat, s’hauria d’articular una gestió publicoprivada a altres aeroports, principalment a les Balears i a les Canàries, "claus per atreure els turistes en millors condicions". Precisament, el conseller balear de Turisme, Miquel Nadal, també advocà ahir per una reconversió "total" del sector, tal com demanen els hotelers i empresaris.

"Compartesc aquest sentiment", va dir Nadal. "En els anys vuitanta, teníem turistes sense fer res. Però ara no basta, per això demanam una reconversió del sector. Cal que ens replantegem què volem que siguin les Illes Balears en el 2030", opinà Nadal. El conseller estima que si el Govern central ficà mà per reconvertir "les drassanes, la siderúrgia i l’agricultura", de la mateixa manera ho pot fer amb un sector que durant molts d’anys "ha generat molta riquesa i molta ocupació". Segons les dades publicades ahir per Exceltur, el 27% dels hoteleres de Balears notaren una millora dels seus resultats empresarials durant Setmana Santa passada, davant el 51 per cent que estima una caiguda en els seus marges, mentre que un 22 per cent sosté que les seves xifres es mantingueren similars al mateix període de l’any passat.