TW
0

A la fi una notícia lleugerament esperançadora dins el panorama de foscor que caracteritza l’economia. Els indicadors avançats sobre les perspectives de la conjuntura econòmica a l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) apunten "signes de possible millora" en països com França i Itàlia, encara que continuen constatant una contracció en les set grans economies del món.

En el conjunt de països de l’OCDE se suavitza la caiguda dels indicadors econòmics. Si per gener es perderen 0,9 punts, el febrer passat just en foren 0,6, una variació mínima que obliga a mantenir l’etiqueta de "fort alentiment" arreu i convida a ser molt prudents en la lectura de les dades econòmiques. Malgrat tot, les xifres de l’OCDE no amaguen que els indicadors de França i d’Itàlia milloren i es converteixen en els únics dos estats amb expectatives positives, és a dir, de progressió econòmica.

Llevat d’aquestes dues excepcions, el panorama per als països més industrialitzats i emergents continua sent molt precari, sobretot per als Estats Units, el Canadà, el Japó i les grans economies que no integren l’OCDE.

Espanya, líder en atur

L’Estat espanyol lidera amb un 15,5% la taxa d’atur de l’OCDE el mes de febrer. El nivell de desocupació en el conjunt de països que integren l’organització és del 7,3% i a la zona euro arriba al 8,5%.

Als Estats Units, la dada de l’atur relatiu al mes de març situa la desocupació en el 8,5%, quatre dècimes més que un mes abans i un 3,5% superior a la taxa de fa un any. El Japó ha registrat un nivell d’atur del 4,4% el febrer i el Canadà, del 8%. En el conjunt de la Unió Europea, el percentatge de desocupació ha estat del 7,9% i en les set principals economies del món, del 7,1%.

A França, ha assolit per febrer el 8,6% de la població activa, un 0,1% més que un mes abans i un punt percentual superior a fa un any; a Alemanya s’ha situat en el 7,4% i al Regne Unit, que aporta xifres de desembre del 2008, en el 6,4%, un 1,4% més que fa un any. Itàlia ha registrat també per desembre la mateixa taxa que un mes abans: un 6,9%. Pel que es veu, calen fortes polítiques de creació de feina no sols a l’Estat espanyol, sinó en el conjunt de la UE.•

Obama hi veu "raigs d’esperança"

El president d’EUA, Barack Obama, assegurà ahir que entreveu els primers "raigs d’esperança" en l’economia del país, però alertà alhora que encara s’hi percep "una gran tensió". "El que començam a veure són raigs d’esperança", digué Obama.

El llogater de la Casa Blanca esmentà com a positiu que el crèdit hagi tornat a fluir cap a les petites empreses i l’augment en els nivells de refinançament d’habitatges.

Va recordar, a més, que els contribuents nord-americans començaran a rebre aquest mes els xecs fruit de les retallades fiscals aprovades pel seu govern, la qual cosa permetrà que hi hagi més diners circulant en l’economia.Tot i així, va reconèixer que queda "molta feina per fer" i va subratllar que el país continua destruint llocs d’ocupació.