Amb aquestes decisions, que se sumen a les adoptades per Liechtenstein, Andorra i en certa mesura per Bèlgica, els països afectats tracten d’evitar entrar en la "llista negra" de paradisos fiscals que l’OCDE portarà a la cimera que el G-20 tindrà lloc a Londres el 2 d’abril.
Suïssa, que basa el poder de la seva plaça financera precisament en el secret bancari, va anunciar ahir que simplificarà i ampliarà els processos d’intercanvi d’informació amb altres països en cas de sospites fundades de frau o evasió fiscal. Amb tot, el Banc Federal helvètic volgué deixar clar que el secret continua existint.
En aquesta línia, el ministre de Finances, Hans-Rudolf Merz, va precisar que la privacitat dels clients ha de continuar sent protegida contra la consulta "injustificada" d’informacions relatives a la seva situació patrimonial, "sense que això signifiqui que el secret bancari protegeixi els autors de delictes fiscals".
Així ho va explicar Merz gràficament en una conferència de premsa en què va dir que "no es tracta de permetre expedicions de pesca per capturar possibles defraudadors" i que s’ha de garantir la protecció de tots els drets en el procediment.
En concret, la flexibilització en l’intercanvi d’informació fiscal es farà en el marc dels acords bilaterals existents amb altres països per evitar la doble imposició.
Suïssa s’ha vist sotmesa a fortes pressions en els darrers mesos. El major banc del país, UBS, va accedir el mes passat a revelar uns 300 noms de clients d’EUA acusats per la justícia nord-americana de frau fiscal, davant de l’amenaça de retirar-li la llicència per operar en aquest país.
També Àustria, que té un dels secrets bancaris més restrictius d’Europa, va anunciar ahir que permetrà obrir els comptes de ciutadans estrangers en cas de sospites d’autoritats fiscals d’altres països.
El ministre austríac de Finances, Josef Proll, va dir en roda de premsa a Viena que aquestes sospites hauran d’estar "ben documentades i justificades", perquè les autoritats bancàries accedeixin a obrir els comptes d’un client estranger.
Per la seva part, Andorra, Liechtenstein i Luxemburg ja han assumit els estàndards de transparència en matèria fiscal de l’OCDE. Bèlgica també anuncià ahir que posarà en marxa un nou sistema d’intercanvi d’informació en aquesta matèria després de les crítiques de falta de claredat.
Satisfacció
La Comissió Europea va acollir "amb satisfacció" totes aquestes iniciatives després de defensar –des de fa anys, com va recordar un portaveu de l’Executiu comunitari– les mesures ara adoptades. Els anuncis arriben just quan s’aproxima la cimera del G-20 de Londres i davant de les perspectives de revisió de la llista de països no cooperadors en matèria fiscal que va ser sol·licitada per França i Alemanya, amb el suport d’altres països.
El president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van advertir dijous, en la cimera francoalemanya de Berlín, que els seus països treballaran en un mecanisme de sancions efectiu per protegir-se dels riscs que fan córrer els paradisos fiscals en el context de la crisi.
A Sarkozy se li va preguntar ahir per la situació de Mònaco i va respondre que, sens dubte, "tots els paradisos fiscals han de prendre el mateix camí".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.