Balears fou la tercera comunitat autònoma que experimentà un major creixement de l’economia durant 2008, de l’1,44%, per darrere de Navarra (+1,82%) i del País Basc (+1,79%), segons dades de la Fundació de les Caixes d’Estalvis (Funcas), que assenyalen que totes les regions acabaren l’any en creixement positiu, tot i que menor al del 2007. Així, Funcas preveu una caiguda del 3% del PIB enguany en el conjunt de l’Estat i pronostica que l’economia espanyola no mostrarà signes de recuperació fins "ben entrat 2010", any en el qual cotinuarà en recessió i caurà un 0,5%. Aquestes previsions suposen una revisió a la baixa de les realitzades en el mes de novembre, que apuntaven a una caiguda del PIB de l’1,5% el 2009 i un increment del 0,5% el 2010.
Tercers en creixement
Funcas xifra en l'1,4% l'evolució de l'economia balear durant el 2008, preveu que el PIB espanyol caigui un 3% enguany i que s'arribi als 4,5 milions d'aturats a tot l'Estat
Palma10/03/09 0:00
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Meiam si ens entenem, El sistema econòmic nostre no funciona si no creix un cert percentatge cada any. Posem el 3%. Això vol dir que el creixement serà acumulatiu. Per poques matemàtiques que sapiguem, entendrem que es tracta d'una progressió aritmètica. I, a partir d'un cert moment, les progressions, siguin de quina casta siguin, es desparen. Si hem de créixer cada any, ja em direu fins on fan comptes que arribem, els "caps pensants i comptants". Qualsevol pagès, que solen tenir molt més seny que aquestes "testes il·lustres", dirà que "no hi ha un enfront". Dit d'una altra manera: aquesta idea del creixement perpetu ens aboca a l'esgotament de tot, del territori, dels recursos, del país... de tot. Comencem, per tant, a pensar en el "decreixement sostenible". Si no, el batut serà formidable. Si ara els poders fàctics, amb quatre puntals, redrecen l'economia, de manera que torni créixer, la pròxima vegada l'esclat serà pitjor. I així una vegada i altra. Per tant, com diu la dita, "seny, seny, que de cervell en venen".
Vaig llegir d'un economista d'esquerra que deia que s'arribaria als 6 milions d'aturats a conseqüència de la crisi ,que arribaria a trontollar la Unió Europea, i que ho passariem malament si en quedàvem i també malament si sortiriem. El futur és negre per més que els polótocs vulguin pintar-lo de rosa, i en molta part ells , tots i totes , en tenen la culpa.