TW
0

Les set economies més potents del món, que conformen el G7, llançaren ahir una crida contra el proteccionisme, tendència que "agreujaria encara més" l’actual crisi financera, i acordaren la necessitat de reformar el Fons Monetari Internacional (FMI) per dotar-lo de recursos addicionals. A més, es van comprometre a fer tot allò poguessin per part seva per combatre la "severa" recessió que està sofrint l’economia global. Aquestes foren algunes de les conclusions a les quals arribarem els ministres de Finances i els governadors dels bancs centrals del G7 en la cimera que es dugué a terme ahir a Roma.

A l’encontre van acudir els ministres de Finances i els governadors dels bancs centrals d’Itàlia, el Canadà, Alemanya, el Japó, França, el Regne Unit i els Estats Units, que en algunes de les sessions també van comptar amb la participació dels seus homòlegs russos, país que al costat dels altres conforma el grup del G8.

La por de l’expansió de mesures proteccionistes per part dels diferents països ha anat creixent a mesura que s’han anat confirmant les dimensions "sense precedents" de la crisi financera actual. De fet, Alemanya i la Gran Bretanya recordaren aquest divendres les conseqüències extremadament negatives que comportà l’adopció de mesures proteccionistes arran de la Gran Depressió dels anys trenta.

En aquest sentit, el nou secretari del Tresor dels EUA, Timothy Geithner, demanà que "tots els països" defensin "el lliure comerç", cosa "essencial per al creixement i la prosperitat".

Per al president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, el primer trimestre d’enguany "continuarà sent negatiu per al creixement de l’Eurozona". Trichet va fer saber que els participants del G7 consideren "bé subjectes" les expectatives d’inflació per a l’euro i que el BCE té confiança plena en el manteniment de les obligacions de l’Estat dels setze països.

El G7 admeté que "el que començà com una turbulència financera" està repercutint l’"economia real" a tot el món, tal com demostren les "significatives pèrdues de treball", situació que "persistirà al llarg de 2009". Per això, el G7 renovà el seu compromís" per "donar suport al creixement i la creació d’ocupació, així com també per enfortir el sector financer".