TW
0

"No hem d’anar per aquest camí". Així de contundent es mostrà ahir el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, en resposta a les tesis del governador del Banc d’Espanya, Miguel Àngel Fernández Ordóñez, que dimecres advocà per abaratir el cost de l’acomiadament. En un encontre organitzat per l’Associació de periodistes europeus, Zapatero admeté que comparteix algunes de les tesis del governador però, en relació amb les declaracions sobre la liberalització dels acomiadaments, assegurà que pertanyen "al catàleg de receptes" que just pretenen "afeblir l’Estat del benestar". De fet, s’hi mostrà totalment contrari i recordà que en altres països on s’ha optat per aquesta possibilitat els resultats "no han estat satisfactoris" i, per això, insistí que "no hem d’anar per aquest camí".

Per la seva banda, el ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, també volgué respondre a les afirmacions del governador del banc d’Espanya i l’acusà de fer anàlisis parcials i de recomanar "receptes als altres" sense reflexionar primer de tot sobre el paper que ha tingut el sector financer en el model econòmic. En una entrevista a la cadena Ser, Corbacho subratllà que el problema de les empreses, a diferència del que afirma Ordóñez, respon a la caiguda de la demanda i a la manca de liquiditat. A més, assegurà que "no es raonable" que en un Estat que ha perdut un milió de llocs de feina en un any, el més prioritari sigui la liberalització del mercat de treball i la instauració de l’acomiadament lliure.

D’altra banda, les declaracions d’Ordóñez tampoc no han deixat indiferents els agents socials de les Balears. Així, el president de la CAEB, Josep Oliver, es mostra partidari d’abaratir les indemnitzacions per acomiadament improcedent, alhora que reclama la flexibilització de l’ocupació, per tal d’incentivar el dinamisme econòmic. Per la seva banda, els sindicats aplaudiren la resposta de Zapatero al que consideren una greu "agressió de la patronal". Com declarà el secretari d’Acció Sindical d’UGT, Manuel Pelarda, "volen fer creure a la gent que la culpa de la crisi és del mercat laboral, que troben massa rígid, i oculten que la desfeta del sistema financer internacional n’és la vertadera raó".