TW
0

L’empresa de sabates Alarsol 2, els formatgets de Kraft i, no fa gaire, la fabricant d’aixetes Casa Buades... Tot i que no és un "mal" exclusiu de la indústria, el sector de les Illes no passa pel seu millor moment.La consellera del ram, Francesca Vives, n’analitza la situació.

Quina és la salut del teixit industrial en l’actualitat?
Vivim un mal moment, però no és un mal moment específic de la indústria, sinó de l’economia en general. Hi ha molts de problemes, sobretot per cobrar dels proveïdors i per trobar finançament.

Us ha agafat per sorpresa, el tancament de Casa Buades?
Sí, ho hem sabut pels diaris, ha estat un cop. Hi ha treballadors autòctons que han estat vinculats tota la vida a l’empresa. Can Buades era de capital mallorquí de tota la vida, després passà a mans de la multinacional alemanya Teka i ara, dins un context de crisi, es diu que es tancarà la fàbrica de Binissalem. És una situació clara de deslocalització: han aprofitat el moment per treure’n la produció i per anar a un lloc més barat. I això ens preocupa, perquè darrere cada treballador aturat hi ha un drama familiar.

Pot fer res, el Govern balear, perquè les empreses no parteixin?
Nosaltres no podem evitar que una empresa tanqui. No entra en les nostres competències; s’haurien de canviar les lleis. Però podem intentar que, com a mínim, els beneficis reverteixin en la nostra Comunitat Autònoma. El que no farem és injectar doblers públics en una empresa en situació de fallida, perquè no és la solució.

Preveis que tanquin més empreses?
Som conscient que moltes tenen problemes i que hi posen tots els mitjans per sortir-ne, però d’aquí a haver de tancar... És en moments difícils, que els bons empresaris donen més de si.

Quins són els subsectors més danyats per la crisi?
El sector del calçat, per exemple, ha patit diverses crisis i crec que les fàbriques que han quedat aguantaran bé ara, perquè tenen un segell de qualitat que les distingeix d’altres. De tota manera, tots els sectors pateixen: l’aeronàutica i, sobretot, la construcció i els subsectors que en depenen.

Hi ha cap actuació de la Conselleria de Treball per recol·locar els treballadors del sector?
Evidentment, la col·laboració existeix. Som un Govern i tenim una política conjunta. La relació és molt fluida. Jo crec que la Conselleria de Treball està fent la seva feina, dins la impotència de veure que l’atur va augmentant i que de vegades et trobes amb imprevists, com ara que et tanquin una empresa de sobte per la conjuntura econòmica i també –n’estic convençuda– perquè hi ha empreses que aprofiten el moment per fer una reestructuració que feia temps que tenien prevista.

La Pimem ha reclamat un pla estratègic industrial. Considerau aquesta idea?
La reclamació em sembla molt encertada i tenc clar que fa falta un pla d’indústria. Per això, ja hem començat a fer feina amb els sectors i amb les patronals.

En què consistirà aquest pla?
Volem treballar en col·laboració amb els professionals. De la legislatura anterior tenim prou estudis i informes per carregar-ne un vaixell, però no serveixen per a res. No volem fer un pla a base de comanar treballs inútils i pagar-ne una doblerada. S’han d’aprofitar els recursos que tenim i començar a fer feina ara mateix perquè reverteixin en la societat. En tot cas, s’hauria d’activar un pla estatal per al sector industrial, igual que s’ha fet amb el sector turístic.

Com ho fareu?
Reunint els diferents sectors per mirar quines són les necessitats. Ja hem començat amb els productors químics i els exportadors de patates, i ho farem amb tots els qui hi estiguin interessats. Volem que ells estableixin objectius i proposin els instruments que necessitin per afrontar-los.

Què hauria de canviar de la indústria balear perquè funcionès millor?
Hi ha moltes empreses que ho fan bé, incloses algunes de sectors emergents, però n’hi ha d’altres que han de canviar coses. L’objectiu de la Conselleria és assessorar-les i ajudar-les en el finançament. L’únic aspecte bo que té aquesta crisi és que la gent està disposada a fer canvis.

En quin punt es troba la nova llei balear del comerç?
El text definitiu està damunt la taula. Confii que d’aquí a un mes es dugui al Consell de Govern.

Heu iniciat cap contacte amb altres comunitats per fer pinya a Madrid?
Moltes comunitats estan pendents de l’aprovació de la nostra llei per treure la seva, nosaltres anam molt avançats!