Barroso explicà que el comissari d’Energia, Andris Piebalgs, li havia telefonat per dir-li que l’acord amb els russos i els ucraïnesos estava tancat, i recordà que Ucraïna hi adjuntà diumenge una declaració unilateral, que no va ser acceptada per Rússia. Barroso en parlà ahir amb el president i amb la primera ministra d’Ucraïna, Victor Iutxenko i Júlia Timoixenko respectivament, i ambdós li comunicaren que accedien a retirar del text la declaració unilateral. Posteriorment, Barroso conversà amb el primer ministre rus, Vladimir Putin, qui li assegurà que Rússia ho acceptava en aquestes condicions.
Hi ha hagut "moltes dificultats" d’ambdues parts, asseverà el president de la CE. "Si en parles amb els russos et diran que (el tall de l’abastiment) no és culpa seva, sinó dels ucraïnesos, i si parles amb els ucraïnesos et diran que no és seva, sinó dels russos", subratllà. Tot i l’acord assolit, el titular de l’Executiu comunitari admeté que el sistema "no funciona com caldria". Per aquest motiu, fa temps que la UE aconsella als estats membres que diversifiquin les seves fonts energètiques. "La manera millor de ser menys dependent en circumstàncies com aquesta és estalviant energia, ser-hi més eficient i diversificar-ne les fonts", conclogué. A més, Barroso explicà que, d’acord amb la normativa europea actual, els estats membres haurien de disposar d’un mínim de reserves de gas, encara que per desgràcia no tots en tenen. Entre altres mesures, la UE ha proposat estendre aquestes reserves o incentivar diferents mecanismes de solidaritat en el cas que siguin necessaris.
Barroso es tornà a referir a la possibilitat que la UE empri 5.000 milions d’euros no utilitzats del pressupost comunitari per a infraestructures com les interconnexions energètiques, "per exemple a la regió bàltica, però també a la del centre i a l’est d’Europa", com és el cas del projecte Nabucco, un gasoducte que connectarà Europa amb l’Àsia central. La UE ha enviat una missió de 22 observadors, dels quals una part ja és a Ucraïna i l’altra es dirigeix a Rússia, amb l’objectiu de controlar l’entrada i la sortida del flux energètic per garantir que la UE torni a rebre combustible.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.