Si ets dona i tens els cabells llargs i castanys, tallar-los i tenyir-te de pèl-roja et costarà 38 euros en una de les perruqueries xineses que han sorgit com a xampinyons als carrers de Ciutat. En una de convencional, el pressupost pot pujar –segons el tipus de tractament i d’establiment– fins als 64 euros. D’entrada, la primera oferta és molt més atractiva. Gairebé un 40% de descompte. Ara bé, la rebaixa pot amagar sorpreses desagradables. "Estam cansades de solucionar les destrosses que ells fan, perquè no en són professionals ni utilitzen els productes adequats", explica Cati, que regenta la seva perruqueria "de tota la vida" a la plaça de les Columnes.
"És clar, les clientes hi van, demanen una cosa i no les entenen. Aleshores els posen blens d’un altre color. Després vénen aquí perquè ho arregli jo. Idò, per què hi van?", diu indignada. Dia 31 de desembre ella tancà a les 17.30 h, però "aquí devora encara tenien coa...". En efecte, prop de la seva perruqueria des del carrer Francesc Manel dels Ferrers i en tot l’eix comercial de Pere Garau, els negocis asiàtics que ofereixen un dubtós "allisat permanent japonès" han proliferat els darrers anys. Els professionals del sector denuncien que hi practiquen una mena de competència deslleial que no respecta horaris ni preus. Una pràctica, diuen, "consentida" tant per la Conselleria de Comerç i Indústria com per la de Treball i Formació.
En aquest sentit, Rafel Rubio, president del Gremi de perruquers, explica que "empren als seus rètols firmes conegudes com a reclam, però després utilitzen productes de qualitat molt inferior". "Això, sumat al fet que treballen els set dies de la setmana durant deu hores amb gent que no té cap formació, els permet reduir costos i fa que sembli que els negocis convencionals oferim preus desorbitats, però no és així". A més d’això, els lleven clients? No necessàriament, perquè la gent "fixa" continua preferint el perruquer de tota la vida, que li dóna un tracte personalitzat i entén què vol. "Ens afecta pel que fa als clients de pas, que ara se’n van a provar allò, sobretot els caps de setmana", assegura Cati.
Aquestes perruqueries asiàtiques tallen, renten, allisen, pentinen i tenyeixen. Però, a més, estenen els seus negocis als massatges, el tractament amb raigs UV i la depilació. Per això, el sector de l’estètica també està en peu de guerra amb elles. Emilia Pascual, presidenta de l’associació d’esteticistes Asineba, denuncia que en aquest cas, acudir a aquets tipus de centres és un risc per a la salut, "perquè la pell és un òrgan viu i s’ha de saber tractar-la".
Mig dia fent feina de dilluns a a diumenge.
A més de la possible "competència deslleial" plantejada per les associacions professionals, no cal oblidar tampoc les conseqüències negatives per als treballadors. La majoria d’aquestes perruqueries obren de 9.00 a 21.00 hores els set dies de la setmana. "Fan mal per la seva manera de treballar i també als seus empleats. Per què ningú no es pregunta si aquí hi ha explotació?", es demana Rubio, qui apunta que aquesta pràctica podria constituir també un delicte contra els drets dels treballadors.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
El mercat és el mercat. Llei d'oferta i de demanda. O només ho és quan convé ?
Heu comès un error garrafal. On heu escrit F.M. "dels Ferrers" havíeu d'haver dit F.M. "de los Herreros". Convendria que corregísseu aquest ridícul tan espantós. De res.
Pues que posin es preus mes baratos.
Això fa oi. El Govern tracta millor els putes immigrants -siguin moros, xinesos o sudamericans- que els autòctons. I llavors no volen que siguem racistes. Idò mal els caiguin els ous en terra.
No sé quèpassa amb els xinosos i per què els comerciants no ho denuncien. Si anau en diumenge pel carrer veureu que incompleixen els horaris de comerç que els altres ciutadans sí que han de complir. Tant a Jaume II com a Llucmajor he vist aquests comerços oberts quan tot estava tancat. Però, si no protesten els afectats, idò que el ciutadà se n´aprofiti!