Guerra oberta pel control energètic en el Caucas, i en relació, a la resta d’Europa.Fa uns dies, en concret el primer de l’any, l’empresa russa Gazprom decidia suspendre el subministrament de gas a Ucraïna ja que no es posava d’acord amb l’entitat Naftogaz pel que fa al preu del seu carburant en el 2009 i a les tarifes del seu trànsit per territori ucraïnès.
Aquesta decisió va ser decididament mal rebuda pel govern de Kíev. En els dies posteriors, la tensió anà creixent enmig de rumors de possibles restriccions energètiques a Europa, i Rússia anunciava dia 3 de gener que demandaria Ucraïna per uns presumptes robatoris de gas que passaven pel seu territori, mentre que Kíev va advertir que el seu conflicte amb Moscou amenaça de manera seriosa les relacions diplomàtiques.
El president de Gazprom, Alexei Miller, i el seu número dos, Alexander Medvédev (casualment el president del país) acusaven Ucraïna de robar dels gasoductes en concret 35 milions de metres cúbics del gas destinat a Europa cada dia, més de la desena part del total. En la tercera jornada de la seva nova "guerra del gas", el conflicte ja afectava les exportacions a països europeus, mentre que el consorci rus Gazprom i l’ucraïnès Naftogaz prosseguien el seu dol dialèctic amb apel·lacions a Europa i sense tornar a la taula de negociacions. La companyia energètica ucraïnesa Naftogaz acusava Rússia de reduir en una sisena part el bombatge de gas per a Europa, mentre que la corporació russa denuncià que aquest carburant es trobava desviat.
Medvédev va instar els països afectats a emprendre així mateix accions legals contra Naftogaz i a "emprar els instruments jurídics que els atorga la Carta Energètica", ratificada per Ucraïna, a diferència de Rússia.
Abans d’ahir, el primer ministre rus, Vladímir Putin, entrava també en el joc d’interessos i ordenava, ara sí, la retallada dels subministraments de gas a la frontera amb Ucraïna en el mateix volum en què el carburant "havia estat robat" al país veí. Al mateix temps demanà al Parlament Europeu que actuàs de mediador en el conflicte.
En aquest sentit, la Unió Europea denunciava dia 2 tot un conjunt d’irregularitats durant el pas del gas rus per territori ucraïnès. Ahir, Àustria, Croàcia i Bulgària ja patien la mancança d’aquesta valuosa matèria primera. Mentrestant, les energètiques asseguren que reanundaran les converses.
No tenen pressa. No compten, com és habitual, amb l’afecte real d’aquestes decisions preses des de grans despatxos.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.