El sector de la distribució d’aliments i begudes de les Balears té l’aigua al coll. Les empreses que es dediquen a aquest negoci, proveïdores de restaurants, bars i hotels de les Illes, acusen els efectes de la crisi perquè de cada vegada més els seus clients ajornen els pagaments de les comandes que han fet. Els més pessimistes creuen que la situació és crítica i avisen que, si no millora, molts de negocis hauran de tancar.
"Si abans cobràvem entre 30 i 90 dies després, ara hi ha qui haurà d’esperar quatre o cinc mesos", assegura un dels empresaris que distribueixen productes frescos. Així, explica que aquests ajornaments superen de llarg els terminis habituals de venciment dels pagarés.
Aquest és un fenomen que, segons un dels comerciants del sector que, com el altres companys sondejats per aquest diari, s’ha estimat més guardar l’anonimat, "abans no es produïa i no sabem quan s’aturarà".
Els hotelers i els restauradors, assegura, "no tenen doblers perquè els han gastats en altres coses". Mentrestant, ell té factures que haurien d’estar pagades des del mes de desembre i que no sap quan cobrarà.
Tot i que, tal com indica un altre empresari, aquesta circumstància afecta molts de sectors. "És amb motiu de la falta de liquiditat" perquè, al seu entendre, "estam dins un cercle tancat que no funciona i que només pot arreglar la banca".
En aquest sentit, no es mostra tan crític amb el sector turístic, però apuja el to contra les entitats financeres i explica que, en realitat, "tothom té ganes de pagar, però és la banca qui no afluixa i diu que no a tot". "Pareix que som els seu enemics!", argumenta indignat. "Ja és hora que els doblers que hi ha injectat el Govern repercuteixin en els seus clients, que som nosaltres, les empreses i les famílies", postil·la.
Així, aquest comerciant de conserves i productes envasats creu que la clau és que les mesures aplicades per l’Executiu funcionin "tot d’una" perquè les empreses "ja no podem aguantar més". "Tots esperam per veure què passarà després dels Reis", admet.
Un altre problema afegit, en el seu cas, és que la compra de les conserves té lloc durant l’hivern, ja que és el temps de la collita, però ara per ara no pot fer grans comandes perquè encara no sap quina serà la demanda del mercat turístic per a l’estiu. Tanmateix, primer haurà de donar sortida a l’estoc que ha quedat d’aquesta temporada, que "ha estat més curta del que és habitual".
Davant aquest panorama, si arriben al punt que els hotelers i restauradors es converteixin en morosos, els empresaris del sector no ho dubten: aniran als tribunals.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.