Maria Antònia Truyols (Manacor, 1966) és la directora general de Tributs i Recaptació del Govern. Llicenciada en Ciències Econòmiques per la Universitat Complutense de Madrid, ha estat professora en el Departament d’Economia Aplicada de la UIB i investigadora en matèria fiscal en el Ministeri espanyol d’Economia i Hisenda.
A partir de dia 2 de gener, Truyols serà també la directora de l’Agència Tributària de les Balears, que enceta el seu camí després d’aprovar-se’n la constitució al Parlament de les Illes el passat mes de maig. Un repte "enriquidor" que diu afrontar amb il·lusió.
Aquesta agència era necessària?
Jo pens que sí, l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears és el que crea aquest nou ens, que, a més, comença a funcionar en un moment idoni perquè hem d’esperar a saber quin serà el nou model de finançament autonòmic, tot i que no se’ns cedeixen noves competències de moment. Però en qualsevol cas crec que era necessari per canviar el plantejament del que ha estat fins ara la Direcció General, reorganitzar serveis i anar cap endavant.
Quins tributs gestionareu exactament?
Imposts de patrimoni, que desapareix, però es poden fer comprovacions quatre anys enrere; imposts de transmissions patrimonials i imposts de successions i donacions.
Un del objectius del naixement de l’agència era la lluita contra el frau fiscal.
Crearem una comissió de lluita contra el frau fiscal, que servirà per col·laborar amb Hisenda i les institucions locals per fer front al frau. Serà una via de comunicació interna per organitzar un bon servei.
Com ho fareu això?
Amb la creació d’un grup de treball que faci una bona selecció de contribuents, que pot obtenir importants indicadors de frau fiscal. I amb els imposts que manejam, el primer que farem és anar a comprovar operacions de caire immobiliari.
Una altra de les finalitats era la reducció de la pressió fiscal indirecta.
Ens referim a la pressió que suporta el contribuent a l’hora de pagar els imposts, no pel que fa a doblers, sinó perquè cal conèixer-ne la normativa. Per això, els facilitarem els tràmits amb tota una sèrie de mesures.
Quin tipus de mesures?
Ja tenim un portal del contribuent en marxa en què hi ha un programa d’ajuda per als contribuents amb una sèrie d’avantatges en la presentació per via telemàtica.
Els empresaris han demanat al president Antich que els redueixin els imposts. Compartiu la idea que en paguen massa?
Bé, una altra cosa és reduir la tributació, els imposts de gravamen que ja tenim cedits. Des de dia 12 d’octubre està en vigor un decret de mesures tributàries per impulsar l’activitat econòmica, que facilita el canvi generacional en les donacions d’empreses, l’accés a l’habitatge de joves, els discapacitats i les famílies nombroses. Anar més enllà no podem, perquè tenim la capacitat limitada.
Seríeu partidària de reduir els imposts a aquest col·lectiu?
Jo som partidària d’usar els imposts per impulsar l’activitat econòmica. Tanmateix, ara allò prioritari és reformar el sistema de finançament i, quan tinguem recursos suficients, establirem mesures per beneficiar els empresaris, ja siguin tributàries o d’un altre tipus.
Alguns economistes diuen que el més efectiu per reactivar el consum és precisament eliminar els imposts...
Parlar d’una amnistia fiscal en aquests moments és impensable, tot i que és una mesura que ja es va prendre en aquest Estat l’any 1977. D’aquí va néixer el nostre sistema fiscal.
En què consistí aquella amnistia?
En aquell any tot Europa havia revisat ja el seu sistema tributari i nosaltres, per entrar en democràcia, havíem de fer-ho també. Hisenda va començar de cap i de nou amb els contribuents i no va mirar pus cap enrere. Després es crearen l’impost de patrimoni, l’IRPF i tots els imposts que formen el nostre sistema, excepte l’IVA, que el vàrem heretar dels nostres veïns de la UE.
Amb vista als ciutadans, no té por de convertir-se en un ogre, perquè abans podíem maleir Madrid, Hisenda...
Al contrari, és un projecte molt enriquidor que té molt a veure amb la justícia: anam contra els que s’escapen de la norma, que han de ser perseguits. Això ho comprèn tothom.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.