La segona i darrera jornada de la cimera que ha reunit durant dos dies els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea a Brussel·les, finalitzà ahir amb un acord econòmic per fer front a la crisi financera de 200.000 milions d’euros o, cosa que és el mateix, l’1,5% del PIB, que serviran per promoure l’activitat i l’ocupació.
Quant al Tractat de Lisboa, ahir s’aprovà oficialment el paquet de mesures que la UE concedeix a Irlanda perquè accepti la convocatòria d’un segon referèncum per ratificar-lo. I en relació amb el canvi climàtic i en paraules del president francès, Nicolas Sarkozy, s’aconseguí ahir un acord "històric" sobre les mesures per combatre’l que dota la UE de les normes més "exigents" del món en aquesta matèria. A més, els líders europeus demanaren al president electe nord-americà, Barack Obama, que se sumi a l’acord comunitari per tal d’aconseguir un pacte mundial contra l’escalfament global a final de 2009.
Així doncs, al final de la cimera, Sarkozy valorà les mesures preses, sobretot les relacionades amb la injecció econòmica, i en destacà que s’havien aconseguit mitjançant un "consens absolut" entre els líders europeus per la gravetat de la crisi econòmica. Afirmà també que no hi havia hagut "veus discordants" quant a les reticències mostrades per la cancellera Angela Merkel en un primer moment, ja que Alemanya –considerada la principal economia europea– es mostrà en contra, el primer dia de la cimera, a aportar més diners fins que no es veiessin els resultats de les mesures que ja s’han aprovat. Així, la rúbrica d’ahir per incentivar l’activitat financera s’aconseguí amb la condició, "imposada" per Berlín, que cada país pugui triar les mesures que consideri més adequades d’acord amb la seva situació específica. El primer ministre britànic, Gordon Brown, considerà que el pla aprovat constitueix una "injecció fiscal important" que "donarà més confiança als ciutadans". Per la seva banda, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, afirmà que les conclusions refermen la idea que "tot vagi amb agilitat, rapidesa i urgència en la disponibilitat dels fons".
D’aquesta manera, el mandatari gal, que lidera la UE durant aquest semestre, es mostrà satisfet del suport rebut en la proposta de destinar l’1,5% del PIB de la UE a mesures per lluitar contra la recessió i per aconseguir la reactivació econòmica. En aquest context, recalcà que el Pacte d’estabilitat (que obliga els països a sanejar els seus comptes públics) continua en vigor i assegurà que, a mig termini, l’objectiu serà encara la reducció del dèficit i del deute, tenint en compte "la situació de crisi". El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, insistí en la línia del mandatari francès i manifestà també la seva satisfacció per l’acord de l’Executiu comunitari. En destacà que l’objectiu perseguit és "recuperar la confiança i impulsar l’activitat", de manera que és necessari emprendre una "despesa intel·ligent" per fer l’economia més resistent i competitiva. El cap de la Comissió afegí que, tot i que la situació de crisi és greu, està convençut que si aconsegueix respondre-hi de la manera més adequada, Europa en pot sortir reforçada.
Les mesures en la pràctica
Brussel·les considera que la injecció de 200.000 milions d’euros ajudarà els Vint-i-set a superar la fase de recessió en la qual es troben. La major part dels doblers, 170.000 milions, la posaran els estats membres, mentre que els 30.000 milions restants sortiran de les arques comunitàries i del Banc Europeu d’Inversions. L’acord rubricat pels líders recorda als països que les accions conjunturals han de ser temporals, molt dirigides i amb efecte immediat, però permet que cada Govern esculli, segons la seva conveniència, augmentar les despeses o abaixar els imposts.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.