TW
0

El tancament de la factoria de Kraft Foods a Maó, encara sense data, obligarà a posar al mercat els tretze milions de litres de llet que actualment processa a les instal·lacions situades en el polígon industrial i que transforma en formatge fus.

Les 22 explotacions ramaderes de l’illa que encara produeixen per a Kraft tenen assignat el 15 per cent de la quota lletera de Menorca, segons el Ministeri d’Agricultura. En relació amb els 61 milions de litres de quota que té l’illa, oficialment els 22 llocs o possessions que elaboren quallada en són titulars de 9,8 milions, que en realitat, un cop aplicada la taxa de conversió en quallada, representen els tretze milions de litres abans esmentats.

Totes les mirades s’han dirigit ara cap a Coinga, l’empresa d’Alaior que ha protagonitzat la gran reconversió silenciosa del sector agrícola ramader menorquí després d’absorbir, de manera progressiva, la producció làctia de nombroses finques que antigament subministraven formatge en fogasses a El Caserío i després, en forma de quallada, a la multinacional Kraft Foods.

Encara que la Cooperativa Insular Ramadera no ha rebut informació oficial sobre el tancament de la planta Kraft de Maó, la nova factoria de Coinga, situada a Alaior i promoguda de manera conjunta amb Capsa (La Asturiana), té capacitat per processar els 13 milions de litres que avui rep en forma de quallada l’antiga Industrial Quesera Menorquina.

Caiguda del consum

Fonts de Coinga asseguren que per fer-ho "s’haurien d’organitzat la factoria i els torns", però entenen que "el problema principal que afrontam en aquests moments és l’estancament del consum i la disminució de les vendes lligada a la recessió econòmica". Fins al maig vinent, no s’espera una reactivació del consum, amb el corresponent augment de les vendes, que Coinga vol incentivar amb campanyes de promoció per mitjà del Consell Regulador del Formatge Maó-Menorca.

Reunió d’urgència

Ahir horabaixa, Joana Barceló, consellera deTreball i portaveu del Govern balear, es va reunir de manera urgent amb els sindicats i amb els administracions per tractar del tancament de la planta.

Per la seva banda, el batle de Maó, Vicenç Tur, ha escrit una missiva al ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, en la qual li demana la seva implicació personal "per impedir la pèrdua d’una de les empreses base de l’economia local". Barceló hi explica que, després de la reunió, "hem constituït un grup de treball entre les institucions de les Illes i els representats dels empleats", i assegura que "hem de lluitar perquè no s’eliminin el llocs de feina", a més de reclamar un acord amb l’empresa perquè això sigui possible.