TW
0

El món del turisme en tots els seus vessants –hotelers, companyies aèries, restauració, agències de viatges, excursionisme, el comerç... tots– es reuní anit al restaurant de Ses Cases de sa Font Seca convocat pel Foment del Turisme de Mallorca en el seu 103è aniversari. I, davant la conjuntura econòmica, el sector tragué pit. Com no podia ser d’una altra manera, les reivindicacions vingueren per boca del president de la institució, Àlvaro Middelmann. "Estam passant per moments especialment difícils, diria que com no ho havíem vist mai abans", confessà, alhora que destacà els punts forts d’un sector que podrà trampejar el temporal. "Contribuïm amb més del 80% al PIB de les Illes, és per això que el nostre sector està cridat a tirar del carro més que mai", assegura l’empresari.

En aquest sentit, Middelman aprofità la presència de les autoritats de les Balears –hi eren el president del Govern, Francesc Antich; el conseller de Turisme, Miquel Nadal, i la consellera d’Economia i Turisme del Consell de Mallorca, Isabel Oliver, entre d’altres– per reclamar el seu compromís "per crear les condicions necessàries per sortir airosos d’aquesta conjuntura adversa". També hi acudiren diversos empresaris com ara el president de Sa Nostra, Fernando Alzamora, i el seu director general, Pere Batlle; el president de la CAEB, Josep Oliver, i el president de la PIMEM, Juan Cabrera.

Així, els instà a fer "tots els esforços necessaris" per protegir el territori, millorar el transport públic i –sobretot– la potenciació del sector aeri, tot manifestant "la dependència absoluta d’aquesta comunitat" en el sector. Centrat en les demandes del sector aeri, el Foment demanà a Francesc Antich que treballi en l’extensió del descompte per a residents als ciutadans no comunitaris, en convertir aquest descompte en una quantitat fixa i no en un percentatge com fins ara, i a fer de les comunicacions aèries "el nostre AVE", perquè "no pot ser", va dir Middelmann, "que sigui més barat volar des de fora cap a les Illes que entre elles".

Tot això, segons Middelmann, s’ha de fer "aprofitant els avantatges de Mallorca", que són: la situació geogràfica, la consolidació com a destinació de l’Illa i unes comunicacions aèries "envejades". El motiu de la trobada era també l’homenatge als premiats per la institució degana del turisme en aquesta edició, amb Melchor Bosch –Medalla d’or per la seva trajectòria professional– com a màxim guardonat d’enguany. "Reconeixem empresaris, trajectòries professionals, iniciatives culturals i actuacions que mostren que Mallorca continua a l’avantguarda en turisme", volgué recalcar Middelmann. "Els nostres clients demanen ‘sol i platja’ i molt més. I els premis d’enguany mostren que aquest ‘molt més’ és una estupenda realitat", reblà. Així mateix, Àlvaro Middelmann va tenir temps per recordar "els que ens han deixat de sobte i han tingut un protagonisme molt especial en el nostre sector". És a dir, l’exregidor de l’Ajuntament de Palma Joan Bauzà; el músic valldemossí Bernat Estaràs i l’empresari alemany Stefan Schörghuber.

Un emocionat Pere Coli pujava ahir a la palestra per celebrar els 20 anys dels Joves Empresaris. A l’acte, també s’hi lliuraren els premis Jove Empresari (que s’endugué Manel Mercadal, de Serprosport, empresa especialitzada en la gestió d’activitats esportives) i Emprenedor Jove (per a Christian Roig i Dorian Marbán pel seu centre d’interpretació ambiental Can Payés). Acompanyaren Coli Joan Gual, president fundador, i els anteriors presidents de l’entitat. A aquests, els agraí haver heretat una marca "sinònim de serietat, capacitat, independència i de compromís amb aquesta terra".  Ara bé, no hi va haver només felicitacions. L’atur, màxima preocupació present i futura, fou anit el protagonista a Son Termens. "Cada lloc de feina que generam és un tresor que hem de guardar, perquè aquest ens preservarà a nosaltres quan arribin dades més dolentes", alertava un valent Coli envoltat d’amics empresaris.

A això, hi afegí: "Això implica assumir perspectives i estratègies a llarg termini. Cal prioritzar el benefici sostingut i continuat sobre el de curt termini. Donar preferència a les activitats productives davant les especulatives". Per això, en l’edició d’enguany dels premis de Joves Empresaris hi hagué també dos reconeixements específics.

"Cada lloc de feina que generam és un tresor per guardar"

Aquests foren entregats al Cercle d’Economia, "pel seu propòsit de construir un model de desenvolupament, social i econòmic, de qualitat i sostenible", i a Eticentre, "pel seu objectiu d’incorporar criteris ètics en el món dels negocis i molt especialment per encaminar els seus esforços a les petites i mitjanes empreses, que són el nostre fonament". Els empresaris, però, no es trobaven tots sols anit en la festa. La batlessa de Palma, Aina Calvo, lliurà també un reconeixement a l’Associació Joves Empresaris amb motiu del seu 20è aniversari.

Fernando Alzamora, president de Sa Nostra i també representants del Govern, dels Consells Insulars de Mallorca, Menorca i Eivissa i personalitatss del món empresarial, cultural i social de Baleares hi eren presents. Com a colofó, el president Francesc Antich clausurà l’acte en el qual els Joves Empresaris tornaren anit "20 anys més joves".