TW
0

La polèmica de Repsol YPF fou una vegada més protagonista en la sessió d’ahir del Congrés dels Diputats. El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, ratificà, per si no havia quedat clar, que l’Executiu no intervindrà per impedir l’entrada de Lukoil, tot i que apuntà que defensarà que els accionistes de referència de la petroliera "siguin espanyols i tinguin independència". Zapatero va respondre així al líder de l’oposició, Mariano Rajoy, qui insistí en la intervenció de l’Executiu i assegurà que el president del Govern té armes legals per fer-ho i que, si no ho fa, l’acusarà de ser el responsable d’un "escàndol majúscul".

Rodríguez Zapatero, però, assenyalà que el criteri del Govern és molt clar i que la seva "obligació és defensar i fer costat a les empreses espanyoles". Així, indicà que mantindrà aquesta actitud malgrat les "dures crítiques" rebudes. El president de l’Executiu recordà a Rajoy que malgrat que parli de petroli i de gas espanyol, a Espanya no hi ha ni gas ni petroli. D’aquesta manera reiterà que el Govern defensarà, des del respecte al lliure mercat, que Repsol i els seus accionistes de referència (actualment Sacyr Vallehermoso i la Caixa) siguin espanyols i tinguin autonomia i independència. "Vetlarem per donar-los suport (a les empreses), però no hi intervindrem com potser els agradaria", digué a Rajoy el president socialista, qui defensà la llarga trajectòria empresarial de la petroliera hispanoargentina i dels seus accionistes de referència.

Tanmateix, Rajoy va afirmar que la llei preveu procediments per evitar l’entrada de Lukoil a Repsol YPF. "Vostè pot fer-ho i, si no ho fa, l’acusaré de ser el responsable d’un escàndol en contra dels interessos generals d’Espanya", afegí. El president del PP va apuntar que el Govern va participar en l’entrada de Sacyr Vallehermoso a Repsol YPF a través de l’Institut de Crèdit Oficial, per la qual cosa va demanar que "ara no li carreguin el mort a ningú". També advertí que si finalment Lukoil compra el 29,9% de Repsol al doble del seu preu actual de mercat, "s’haurà produït un enorme frau en contra dels interessos de centenars de milers de petits accionistes que no cobraran el que cobraran dos o tres accionistes que donaran el control complet de la companyia". "Repsol no és una cadena hotelera" i té un alt valor estratègic, per la qual cosa "no es pot deixar, per arreglar els problemes personals d’alguns, a les mans d’una empresa dubtosa vinculada a un Govern que usa les seves armes energètiques com tots hem vist que les usa", sentencià Rajoy.

Estil "dictatorial" de Bono

Després de la polèmica suscitada per l’homenatge a sor Maravillas, ahir en sorgí una altra a la mesa del Congrés dels Diputats. Aquesta vegada fou per l’homenatge a la Constitució amb motiu del XXX aniversari que s’està preparant per al proper 5 de desembre. La Cambra Baixa tenia previst reunir a l’hemicicle alguns famosos de la cultura, l’esport i la televisió en una sessió presidida per José Bono. Tanmateix, aquesta vegada Bono es va trobar amb l’oposició del Partit Popular. La secretària quarta de la mesa, Celia Villalobos, va explicar que els noms proposats pel president del Congrés semblaven al seu partit una mica "escassos".

Així mateix, es va queixar que només s’hi havia convidat els presidents del Reial Madrid i del FC Barcelona, i que a la llista de convidats hi figuraven Javier Bardem i Pedro Almodóvar, personatges públics injuriats per certs sectors de la dreta. Villalobos explicà que durant la reunió Bono digué que "o això o res", a la qual cosa els populars respongueren que els semblava un estil "dictatorial" al qual –asseguraren– ja comencen a estar-hi acostumars de part de Bono.