TW
0

Bernat Coll, un ferrater inquer lligat "tota la vida" al món de les cooperatives, ha estat l’elegit en la darrera assemblea anual de Pimeco per rellevar en el càrrec de president Pere Ferrer. El mandat és per tres anys, però tal com confessa Coll, el 2009 serà especialment "llarg i dur". La crisi i la implantació de la temuda Directiva de Serveis (o Bolkestein), que entrarà en vigor l’1 de gener de 2010, marcaran el seu primer curs en la presidència de l’associació. Just fa dues setmanes que és al càrrec i ja està "fins a les celles" de feina.

Quina serà la vostra primera tasca com a president de Pimeco?

Hem de fer feina en tres fronts: estar devora el soci en el seu dia a dia; enfrontar-nos a la greu crisi en la qual estam i també a la transposició de la Directiva de Serveis, que ens durà al canvi de la Llei del comerç a les Illes.

I per fer front a la crisi, quina és la demanda que efectuau?

Reclamam una mesa per parlar de crisi, però també de futur, en la qual hi siguin les conselleries de Comerç, Turisme, Economia, Treball, Mobilitat, Medi Ambient i Presidència.

Heu tingut cap resposta a aquesta mesa?

Sí, la Conselleria de Comerç, que és la que creim que ha de liderar-la, ha pres ja nota de la nostra petició. Esperam tenir alguna reunió en ferm amb el Govern d’aquí a poques setmanes.

Quines expectatives teniu per al petit comerç per Nadal, tal com està el sector?

No puc dir que siguin bones, es parla ja d’una caiguda de les vendes del 30% respecte de l’any passat. Jo no som tan pessimista, però serà un dels nadals més fluixets que hem tingut en els darrers anys. Intentarem fer tot el possible per sortir endavant, però cal tenir en compte que ara feim més d’un 20% manco de vendes que l’any passat, i els nombres són encara pitjors a la Part Forana.

I de rebaixes, ni en parlam!

No, Pimeco no està a favor d’avançar-les ni ho ha estat mai. El que es fa ara ja no són rebaixes. Estam d’acord amb una altra forma de rebaixes perquè la gent recuperi la confiança en el consum.

Per exemple...

Descomptes, promocions per incentivar d’alguna manera la compra. Al Dijous Bo d’Inca, per exemple, n’hi havia moltes! Sabates a 3x2, que es vengueren molt bé.

I amb el tot inclòs, hi estau d’acord?

No podem estar-hi mai d’acord, perquè si miram les zones on es fa el tot inclòs, allà la temporada turística és més curta i a més són llocs desèrtics on no hi ha res més; fins i tot, de vegades, hi ha perills. Però en un indret com Mallorca, amb tantíssimes coses que hi ha per veure? Paisatges, cultura, comerços...

Què en pensau, d’obrir els comerços el cap de setmana?

Estam d’acord a promocionar Palma, o l’Illa, com a destinació de cap de setmana, però promocionar-la plegats amb els hotelers. Per aquest motiu hem demanat aquesta mesa. Jo record que quan era petit veníem a Palma a comprar el cap de setmana. Avui fa por, tot està tancat. El comerç de barri dóna, a més d’activitat econòmica, una funció social que no podem perdre.

I pel que fa a l’atur dins el vostre sector?

Nosaltres també incrementarem l’atur enguany, però de cap manera no arribarem a les xifres que està fent la construcció. No és un bon any per a ningú, això està clar, i no serà un bon any per al comerç.

Com afectarà la Directiva Bolkestein a Mallorca?

S’ha d’actualitzar la Llei del comerç, però abans de l’autonòmica s’ha de fer l’estatal. I després s’ha de fer bé la transposició de la Llei, que si no es fa ben feta serà la mort de molts de comerços de Mallorca. El problema vindrà si la nova llei estatal no respecta la nostra insularitat. L’esborrany parla de grans superfícies a partir de l’establiment de 2.600 metres quadrats. Imagina’t una gran superfície així a Formentera, ja no importa posar-hi res més! El problema és que aquesta directiva obre la porta a tot.

Deu tenir alguna limitació...

Sí, el motiu per dir ‘no’ a una gran superfície no pot ser econòmic, sinó d’interès general: territori, medi ambient, etc. I això, ara per ara, correspon determinar-ho al Consell Insular i als ajuntaments. S’ha d’intentar que no ens llevin les competències.

Què passaria, llavors?

Si ens les treuen i a més s’hi afegeix aquesta crisi que sembla que no té data de caducitat, el 2009 podrien tancar prop de 2.000 comerços i 5.500 persones podrien perdre el seu lloc de feina. No vull alarmar ningú, hem de saber què ens hi jugam, però. Si els ajuntaments i el Consell no fan bé la seva feina, aquestes grans superfícies poden anar allà on vulguin.